Είναι πλέον εμφανές ότι το κλίμα αλλάζει σε παγκόσμια κλίμακα. Δύο δείκτες που «μαρτυρούν» αυτή την αλλαγή και μπορείτε εύκολα να παρατηρήσετε είναι η αύξηση της θερμοκρασίας και οι συχνές βροχοπτώσεις, που προκαλούν μυριάδες ανησυχίες για τη δημόσια υγεία – από τις άμεσες φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες και κύματα καύσωνα έως τις έμμεσες αλλά εξίσου καταστροφικές, όπως τις αναπνευστικές και ψυχικές ασθένειες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Shahjalal (SUST) στο Μπαγκλαντές και το New School for Social Research στις Ηνωμένες Πολιτείες αξιολόγησαν δεδομένα θερμοκρασίας, βροχοπτώσεων και προσδόκιμου ζωής 191 χωρών από το 1940 έως το 2020 και είδαν ότι μια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1°C σχετίζεται με μέση μείωση του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου κατά περίπου 0,44 χρόνια ή 5 μήνες και 1 εβδομάδα.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα ομάδα, ακολουθώντας μια πρωτοποριακή προσέγγιση, δημιούργησε έναν δείκτη κλιματικής αλλαγής που συνδυάζει δεδομένα θερμοκρασίας και βροχόπτωσης για την αξιολόγηση της συνολικής σοβαρότητας της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο PLoS Climate, μια αύξηση 10 μονάδων αυτού του δείκτη αναμένεται να μειώσει το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά 6 μήνες.

Επείγουσα απειλή για τον πλανήτη και τη ζωή μας

Η ανάγκη της σταθεροποίησης της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, κάτω του ορίου των +1.5ºC, είχε τεθεί ως βασική προϋπόθεση για να αποφευχθούν καταστροφικές και δυνητικά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2016.

Oι +1.5ºC είναι βασικό σημείο καμπής, πέρα από το οποίο οι πιθανότητες για ακραίες πλημμύρες, ξηρασία, πυρκαγιές και ελλείψεις τροφίμων θα μπορούσαν να αυξηθούν δραματικά.

Παράλληλα, σχεδόν το 70% των θανάτων παγκοσμίως προκαλούνται από ασθένειες που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια απειλή για την υγεία και την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων και είναι «επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί ως κρίση δημόσιας υγείας», λένε οι συγγραφείς της μελέτης, τονίζοντας ότι τόσο οι προσπάθειες μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όσο και οι προληπτικές πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για την προστασία του πλανήτη και του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κατά τον οποίο η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, εκτιμά ότι θα προκαλέσει 250.000 επιπλέον θανάτους τον χρόνο από υποσιτισμό, ελονοσία και θερμοπληξία κατά το διάστημα 2030-2050.