Οι πρωινοί τύποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν νευρική ανορεξία σε σχέση με τα νυχτοπούλια, αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

Ερευνητές από όλον τον κόσμο – από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας στην Ουρουγουάη – διαπίστωσαν, επίσης, μια σχέση μεταξύ της νευρικής ανορεξίας και της αϋπνίας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει μια πιθανή σχέση μεταξύ των διατροφικών διαταραχών και του βιολογικού (κιρκάδιου) ρολογιού, το οποίο ελέγχει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών λειτουργιών, όπως ο ύπνος, και επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος.

Τι είναι το βιολογικό ρολόι;

Το βιολογικό σας ρολόι καθορίζει σημαντικά το πώς λειτουργείτε.

Ουσιαστικά λειτουργεί σαν ένα πρόγραμμα, ρυθμίζοντας το χρονοδιάγραμμα πολλών βιολογικών λειτουργιών σας, από τις ώρες που κοιμάστε μέχρι τις ώρες που τρώτε.

Ο κιρκάδιος ρυθμός διαχειρίζεται τους ημερήσιους κύκλους ύπνου και αφύπνισης και επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειάς σας σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η πνευματική εγρήγορση, η πείνα, το στρες, η διάθεση, ακόμη και η καρδιακή λειτουργία, επηρεάζονται, επίσης, από τους καθημερινούς ρυθμούς του οργανισμού σας.

Ίσως να αντιλαμβάνεστε περισσότερο τη λειτουργία που επιτελεί το βιολογικό ρολόι του σώματός σας σε στιγμές που το καθημερινό σας πρόγραμμα έχει διαταραχθεί.

Οι εργαζόμενοι με βάρδιες, για παράδειγμα, πρέπει να προσαρμόζουν συνεχώς εκ νέου το πρόγραμμά τους προκειμένου να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της δουλειάς τους.

Επιπλέον, όσοι ταξιδεύουν συχνά μπορεί να αντιμετωπίσουν διαταραχές στους κύκλους ύπνου-αφύπνισης που οδηγούν στο λεγόμενο jet lag.

Η νευρική ανορεξία είναι «πρωινή» διαταραχή

Αυτή η μελέτη είχε ως στόχο να κατανοήσει περαιτέρω αυτή τη σχέση αξιολογώντας τα γονίδια που σχετίζονται με τη νευρική ανορεξία, το βιολογικό ρολόι και διάφορα χαρακτηριστικά του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια στατιστική μέθοδο που ονομάζεται Μεντελιανή Τυχαιοποίηση για να εξετάσουν τα γονίδια που σχετίζονται με την ανορεξία, εξετάζοντας τα πρότυπα ύπνου των ατόμων που διέτρεχαν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για τη διαταραχή είχαν έναν συγκεκριμένο κύκλο ύπνου.

Ανακάλυψαν μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ των γονιδίων που σχετίζονται με τη νευρική ανορεξία και των γονιδίων που σχετίζονται με τον πρωινό χρονότυπο.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που κοιμούνται και ξυπνούν νωρίς μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης νευρικής ανορεξίας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η αυξημένη βαθμολογία γενετικού κινδύνου για ανορεξία σχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο αϋπνίας.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν τη νευρική ανορεξία ως πρωινή διαταραχή σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ψυχικές διαταραχές που συνδέονται με τις βραδινές ώρες και υποστηρίζουν τη συσχέτιση μεταξύ της νευρικής ανορεξίας και της αϋπνίας, όπως παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η νευρική ανορεξία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ψυχιατρικών ασθενειών. Οι θεραπείες για τη διαταραχή είναι περιορισμένες και έχουν ποσοστά υποτροπής έως και 52%.

Η αιτία της νόσου είναι ακόμη ασαφής.

Όσον αφορά τα «νυχτοπούλια», φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από άλλες διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, η διαταραχή αδηφαγίας και η σχιζοφρένεια.