Ενώ πολλοί από εμάς τηρούμε, θέλοντας και μη, ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα, άλλοι αρνούνται να δεσμευτούν σε μια ρουτίνα. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκει κανείς, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται να υπάρχει όσον αφορά την υγεία μας, ένας σωστός τρόπος να περνάμε την ημέρα μας. Πώς τα καταφέρνουμε; Ρυθμίζοντας ακριβώς το πότε κάνουμε τι.

Πότε είναι ωφέλιμο να ξυπνάμε; Πότε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας; Πότε να αθλούμαστε, πότε να παίρνουμε… αποφάσεις και τι ώρα να ξαπλώνουμε το βράδυ;

Ας δούμε τι συνιστά η επιστήμη.

Ξυπνητήρι γύρω στις 7.30 το πρωί

Το πρώτο όχι και τόσο ευχάριστο άκουσμα της ημέρας είναι ο ήχος του ξυπνητηριού.

Μελέτη από το πανεπιστήμιο του «Westminster» αποκάλυψε ότι όσοι ξυπνούν συγκεκριμένα μεταξύ 5:22 π.μ. και 7:21 π.μ. έχουν υψηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες από τα άτομα που ξυπνούν αργότερα.

Φάνηκε επίσης να είναι πιο επιρρεπείς στην κακή διάθεση και τους πόνους στους μύες καθώς και σε κρυολογήματα και πονοκεφάλους.

Βέβαια, αν και το πολύ πρωινό ξύπνημα μπορεί να επιβαρύνει μερικούς, το πρωινό ξύπνημα είναι γενικά ωφέλιμο.

Από την άλλη μεριά, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όσον αφορά τη μακροζωία, η συνέπεια στο χρόνο αφύπνισης είναι πιο σημαντική απ’ ό,τι η ώρα.

«Επομένως, θα πρέπει να προσπαθείτε να τηρείτε ένα σταθερό ωράριο κάθε μέρα -ακόμη και τα Σαββατοκύριακα», δήλωσαν οι ερευνητές.

Βουρτσίστε τα δόντια σας πριν φάτε και σχεδόν 1 ώρα μετά

Ενώ κοιμόμαστε, τα βακτήρια που προκαλούν πλάκα πολλαπλασιάζονται. Αυτός είναι και ένας συνηθισμένος λόγος για τον οποίο το στόμα μας δεν θα λέγαμε πως έχει και την πιο ευχάριστη μυρωδιά το πρωί.

Το βούρτσισμα λοιπόν το πρωί απομακρύνει πλάκα και βακτήρια.

Επίσης, με αυτήν την πρωινή συνήθεια, ξεκινά και η παραγωγή του σάλιου, γεγονός που βοηθά στη διάσπαση της τροφής και στην «εξολόθρευση» των επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα.

Ύστερα, αφού περιμένετε 30 έως 60 λεπτά από τη στιγμή που θα καταναλώσετε το πρωινό σας γεύμα, μπορείτε να τα ξαναβουρτσίσετε. Γιατί να περιμένετε τόσο; Έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι προστατεύετε τα δόντια σας από υπολείμματα όξινων τροφών που εξασθενούν το σμάλτο, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οδοντιατρικό Σύλλογο (ADA).

Πρωινό περίπου στις 8

Αφού σηκωθείτε, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η καλύτερη ώρα για να καταναλώσετε το πρωινό σας είναι γύρω στις 8.

Χαρακτηριστικά, νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση πρωινού μετά τις 9 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 59%. Άλλη μελέτη έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση του πρωινού γεύματος γύρω στις 9 το πρωί σήμαινε 6% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει κανείς καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με το να τρώει πρωινό στις 8.

«Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος των γευμάτων παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού καθώς και στον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων στο αίμα», τόνισαν οι ερευνητές.

Καφεδάκι μεταξύ 9 π.μ. και 2 μ.μ.

Δύσκολο για εμάς που ξυπνάμε νωρίς…

Όμως, η εγρήγορσή μας συνδέεται με την παραγωγή κορτιζόλης, τα επίπεδα της οποίας κορυφώνονται μεταξύ περίπου 8 με 9 το πρωί.

Η καφεΐνη συμβάλλει στην ενίσχυση της κορτιζόλης, αλλά νωρίς το πρωί όπως φαίνεται είναι ήδη υψηλή, αποτυγχάνοντας να μας προσφέρει την «ώθηση» που θα θέλαμε.

Η αποφυγή του καφέ μετά τις 2 το μεσημέρι είναι επίσης καλή ιδέα, καθώς η καφεΐνη μπορεί να χρειαστεί έως και οκτώ ώρες για να αποβληθεί από τον οργανισμό. Αλλά βέβαια, αυτό εξαρτάται και από την ώρα που θα κοιμηθείτε.

Γυμναστική πολύ πρωί ή νωρίς το βράδυ

Αμερικανική μελέτη αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που προπονούνταν μεταξύ 6:30 π.μ. και 8:30 π.μ. εμφάνισαν μείωση στην αρτηριακή τους πίεση και στα ποσοστά κοιλιακού λίπους. Για τους άνδρες από την άλλη πλευρά, οι βραδινές προπονήσεις αποδείχθηκαν πιο ωφέλιμες για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την καύση λίπους.

Ομοίως, αποκαλύφθηκε ότι το να γυμνάζεται κανείς μεταξύ 18:00 και 20:00, βοηθά στο χτίσιμο των μυών και την ενίσχυση της αντοχής.

Λήψη μιας σημαντικής απόφασης – Μετά τις 11 π.μ.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι υπάρχει ακόμη και βέλτιστη ώρα της ημέρας για να πάρει κανείς μια απόφαση ή να ζητήσει από κάποιον μια χάρη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ράσελ Φόστερ, νευροεπιστήμονα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η γνωστική μας ικανότητα και ο χρόνος αντίδρασης κορυφώνονται μεταξύ 11 π.μ. και 12 το μεσημέρι. Τότε είναι επίσης που συνήθως έχουμε την καλύτερη διάθεση.

Επομένως, αν κάτι σας βαραίνει, εκμεταλλευτείτε αυτήν την ώρα για να το σκεφτείτε. Αυτή φαίνεται να είναι και η καλύτερη στιγμή για να λάβετε την απάντηση που θέλετε από κάποιον.

Πάρτε αν θέλετε έναν υπνάκο μεταξύ 12 μ.μ. και 4 μ.μ

Μια ιαπωνική μελέτη αποκάλυψε πως ένας σύντομος ύπνος διάρκειας 20 λεπτών μετά τις 12 μ.μ., θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι δεν θα έχουμε πτώση ενέργειας το απόγευμα.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που παίρνουν έναν υπνάκο το μεσημέρι, έχουν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλός τους μπορεί να συρρικνωθεί λιγότερο με την πάροδο του χρόνου.

Από την ηλικία των 35 ετών, ο εγκέφαλος συρρικνώνεται κατά 0,2% έως 0,5% ετησίως, και ακόμη περισσότερο μετά την ηλικία των 60 ετών.

Ο μεσημεριανός ύπνος θα μπορούσε επίσης λοιπόν να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν τη διανοητική τους ευκρίνεια.

Δείπνο 7 μ.μ. με 8 μ.μ.

Το φαγητό αργά τη νύχτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αύξησης βάρους και εμφάνισης διαβήτη, με επιστήμονες στην Ισπανία να ανακαλύπτουν ότι όσοι τρώνε πολύ αργά έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι από εκείνους που δειπνούν νωρίς.

«Ιδανικά θα πρέπει να τρώτε το αργότερο τρεις ώρες πριν τον ύπνο», συμβουλεύουν οι επιστήμονες.

Ξαπλώστε στις 22:00 ή στις 23:00

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «European Heart Journal» υποστήριξε ότι μεταξύ 22.00 και 23.00 είναι η καλύτερη στιγμή να πέφτει κανείς για ύπνο καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και κυκλοφορικών παθήσεων.

Μάλιστα, αποκαλύφθηκε ότι όσοι ξαπλώνουν μετά τα μεσάνυχτα έχουν 25% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με πολλαπλές μελέτες, 7 με 9 ώρες είναι το βέλτιστο χρονικό διάστημα που πρέπει να ξεκουραζόμαστε, αφού έτσι έχουμε λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουμε μια σειρά από ασθένειες και τελικά να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα.