Γνωρίζαμε ότι το μικροβίωμα του εντέρου, εκτός από το πεπτικό μας σύστημα, μπορεί να επηρεάσει την καρδιά μας, να «επικοινωνήσει» με τον εγκέφαλό μας, ακόμα και να διαμορφώσει τη διάθεση μας, αλλά τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο λένε ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μέχρι και στο δέρμα μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Reports, ανοσοποιητικό σύστημα και μικροβίωμα του εντέρου συνδέονται άρρηκτα και η διαταραχή του δευτέρου, μπορεί να οδηγήσει και σε δερματικές αλλοιώσεις.

Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται σε μια σειρά παθήσεων που εμπίπτουν στην ομπρέλα των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου (ΙΦΝΕ).

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι η ελκώδης κολίτιδα, η χρόνια φλεγμονή του παχέος εντέρου, μπορεί να προκαλέσει επίπονες και επίμονες δερματικές παθήσεις που μοιάζουν με μολύνσεις του δέρματος, αλλά στην πραγματικότητα δεν περιέχουν παθογόνα του δέρματος.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι οι παράγοντες που σχετίζονται με τη φλεγμονή του εντέρου προκαλούν στην πραγματικότητα δερματικές αντιδράσεις απέναντι στα μικρόβια που έχει ήδη συνηθίσει», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Η σύνθεση των βακτηρίων στο δέρμα δεν άλλαξε. Αντίθετα, αυτό που άλλαξε ήταν η ανοσολογική αντίδραση του δέρματος σε αυτά», υπογραμμίζουν.

Τι είναι οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου;

Τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) περιλαμβάνουν δύο κλινικές οντότητες, την Ελκώδη Κολίτιδα και τη νόσο Crohn.

Τα δύο νοσήματα κατατάσσονται μαζί λόγω των πολλών ομοιοτήτων τους, που περιλαμβάνουν τη χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονή του εντέρου.

Τόσο η νόσος Crohn όσο και η ελκώδης κολίτιδα αποτελούν χρόνιες παθήσεις με περιόδους επιδείνωσης των συμπτωμάτων (που ονομάζονται εξάρσεις ή κρίσεις) και περιόδους υποχώρησης αυτών (ύφεση).

Αυτό μπορεί να υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και να δυσχεραίνει τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών, αλλά τα καλά νέα είναι ότι, συνήθως τα ΙΦΝΕ αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Μάλιστα, σε αρκετούς, τα συμπτώματα των ΙΦΝΕ μπορούν να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά μέσα από μικρές προσαρμογές στον τρόπο ζωής.

Ο λόγος για τον οποίο κάποιος εμφανίζει ΙΦΝΕ δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά είναι πλέον αποδεκτό ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο το τοπικό ανοσολογικό σύστημα αντιλαμβάνεται την παρουσία και αντιδρά στα αντιγόνων που προέρχονται από τους μικροοργανισμούς της εντερικής χλωρίδας.