Νέα έρευνα παρακολούθησε σε βάθος χρόνου την ψυχολογική κατάσταση ανδρών και γυναικών που είχαν βιώσει χωρισμό ή πένθος. Ενώ και για τα δύο φύλα παρατηρήθηκε σε κάποιο ποσοστό εμφάνιση ψυχικών διαταραχών πριν και μετά από κάθε συμβάν, το γυναικείο φάνηκε να είναι πιο επιρρεπές.

Ας δούμε αναλυτικά τα ευρήματα των επιστημόνων.

Η μελέτη

Η ερευνητική ομάδα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο «Chongqing» στην Κίνα, εξέτασε τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε βάθος 22 ετών, 228.000 ατόμων άνω των 50 ετών στη Φινλανδία.

Τα εν λόγω άτομα είχαν βιώσει χωρισμό, διαζύγιο ή απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Συγκεκριμένα, το 37% των συμμετεχόντων βρίσκονταν σε πένθος, το ένα τρίτο ήταν άτομα διαζευγμένα και το 30% των ατόμων δεν συγκατοικούσαν πια με τους συντρόφους τους λόγω χωρισμού.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η πιθανότητα χρήσης αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε κατά 5,5% για τους άνδρες και κατά 7% για τις γυναίκες 3 μήνες πριν και 3 μήνες μετά το πένθος.

Η χρήση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε επίσης 6 μήνες πριν από το διαζύγιο και για τα δύο φύλα – κατά 5% για τους άνδρες και κατά 7% για τις γυναίκες.

Ωστόσο, οι γυναίκες που βίωσαν χωρισμό αύξησαν σημαντικά τη χρήση αντικαταθλιπτικών 4 χρόνια πριν του συμβάντος.

Οι άνδρες αύξησαν επίσης τη χρήση αυτών των φαρμάκων, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό και μέσα σε ένα χρόνο μετά το χωρισμό, η χρήση αντικαταθλιπτικών έπεσε ξανά στο επίπεδο που ήταν 12 μήνες πριν από το χωρισμό.

Για τις γυναίκες από την άλλη, τα φάρμακα μειώθηκαν ελάχιστα μετά το χωρισμό και ύστερα από ένα χρόνο, άρχισαν να αυξάνονται ξανά.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρουν νέο σύντροφο από τις γυναίκες σε βάθος 2-3 ετών μετά τη λήξη της προηγούμενης σχέσης τους.

Γιατί το κόστος του χωρισμού για την ψυχική υγεία βαραίνει περισσότερο τις γυναίκες;

«Οι διαφορές των φύλων ως προς τους οικογενειακούς ρόλους, τις ευθύνες και την οικονομική κατάσταση ίσως εξηγεί αυτά τα ευρήματα», δήλωσαν οι ερευνητές στο «Journal of Epidemiology and Community Health».

«Άλλη έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες βλέπουν το οικογενειακό τους εισόδημα να μειώνεται δύο φορές περισσότερο από τους άνδρες μετά από ένα διαζύγιο. Επομένως, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες μετά το διαζύγιο και έχουν μεγαλύτερες ανησυχίες για την κάλυψη των βασικών δαπανών», ανέφεραν οι ίδιοι.

Η σημασία της υποστήριξης

«Δεδομένου του σημαντικού αντίκτυπου του τέλους μιας σχέσης, είναι σημαντικό να αναζητά κανείς βοήθεια και υποστήριξη από φίλους, οικογένεια και επαγγελματίες ψυχικής υγείας ώστε αυτή η δύσκολη περίοδος να αντιμετωπιστεί. Η έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης, η οικονομική αστάθεια αλλά και το κοινωνικό στίγμα είναι παράγοντες που παίζουν αρνητικό ρόλο.

Συμπερασματικά, η λήξη μιας σχέσης μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, ειδικά των γυναικών. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσει το κάθε άτομο το συναισθηματικό κόστος αυτών των εμπειριών και να διασφαλιστεί η πρόσβασή του στην κατάλληλη υποστήριξη», κατέληξαν οι επιστήμονες.