Εάν αισθάνεσθε συνεχώς αγχωμένοι και κακόκεφοι, τότε πρέπει να εντάξετε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας:

Κολοκυθόσπορος

Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, τα ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου στο σώμα σχετίζονται με άγχος, κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης.

Το μαγνήσιο προάγει την αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την καλή διάθεση.

Οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο και μπορείτε να τους προσθέσετε στην σαλάτα σας, σε ένα smoothie ή σε αυτό το γιαούρτι με πουρέ κολοκύθας και δημητριακά.

Αν ψάχνετε για ένα σνακ που θα σας ανεβάσει τη διάθεση οποιαδήποτε στιγμή όπου κι αν είστε, δοκιμάστε και αυτές τις μπάρες με γκρανόλα, κολοκυθόσπορο και αποξηραμένο βερίκοκο.

Αβοκάντο

Τα μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει το αβοκάντο συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσής σας, στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και στην ενίσχυση της ορμόνης BDNF, η οποία παίζει ζωτικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου μεγαλώνοντας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Αυτό το χούμους με αβοκάντο ταιριάζει τέλεια με τσιπς ή στικς λαχανικών, πιτάκια ή κριτσίνια.

Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε το δικό σας πεντανόστιμο και πανεύκολο αβοκάντο ντρέσινγκ με γιαούρτι για τις σαλάτες σας.

Συνοδεύστε τις μακαρονάδες σας με αυτό το κρεμώδες πέστο αβοκάντο.

Αυγό

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει εκτός από την αναπαραγωγική υγεία, την ψυχική αλλά και την υγεία των οστών ενώ ενδέχεται να αποδυναμώσει ακόμα και το ανοσοποιητικό σας.

Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση και μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, τρώγοντας περισσότερα αυγά.

Mια πλούσια σε πρωτεΐνη και φτωχή σε θερμίδες επιλογή πρωινού για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με χαμόγελο είναι αυτά τα αλμυρά muffins αυγού.

Μια υγιεινή και χορταστική επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό είναι αυτή η ομελέτα με καπνιστό σολομό και αβοκάντο. Ο σολομός είναι, επίσης, μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D.

Φυστικοβούτυρο

Αν σας αρέσει το φυστικοβούτυρο σας έχουμε καλά νέα.

Τα φιστίκια περιέχουν μια ποικιλία βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως το κάλιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β6.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Συμμετέχει στην παραγωγή και λειτουργία νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν θετικά τη μνήμη, τη διάθεση και τη συνολική γνωστική απόδοση.

Το φυστικοβούτυρο μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε γεύμα ή σνακ.

Αυτό το νόστιμο αλλά υγιεινό σοκολατένιο smoothie με φυστικοβούτυρο και μπανάνα θα ικανοποιήσει και την επιθυμία σας για γλυκό.

Ακτινίδιο

Γνωρίζαμε ήδη ότι μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι ευεργετική για την ψυχολογία μας.

Μάλιστα, φαίνεται ότι για κάθε 100 γραμμάρια φρούτων ή λαχανικών που καταναλώνονται, ο κίνδυνος για κατάθλιψη μειώνεται έως και 5%, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση μελετών που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition.

Αλλά τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Οtago της Νέας Ζηλανδίας υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα φρούτο με εξαιρετικά ισχυρή και γρήγορη επίδραση.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο The British Journal of Nutrition, το ακτινίδιο βελτίωσε τη ζωτικότητα και τη διάθεση των συμμετεχόντων σε μόλις 4 ημέρες, φτάνοντας τα μέγιστα οφέλη μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες.

Το ακτινίδιο είναι το πιο πλούσιο φρούτο σε βιταμίνη C (92,7 mg ανά 100 g). Μάλιστα, έχει 20% μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι.

Τα επίπεδα της βιταμίνης C μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τη διάθεση, αλλά και γενικότερα την ψυχική υγεία, καθώς είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση πολλών σημαντικών νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης, της νορεπινεφρίνης και της επινεφρίνης.

Αυτό το smoothie ακτινίδιο θα σας δώσει το απαραίτητο boost βιταμίνης C που χρειάζεστε για να αδράξετε την ημέρα.

Μια άλλη εξαιρετική επιλογή για πρωινό που θα σας τονώσει τη διάθεση με το χρώμα και τη γεύση του είναι αυτό το chia pudding με ακτινίδιο και γκρανόλα.