Υιοθετώντας τις μικρές αλλά σημαντικές καθημερινές συνήθειες που ακολουθούν, θα περνάτε σίγουρα καλύτερα.

«Ακούστε» τα συναισθήματά σας

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να είστε αυθόρμητοι, να ζητάτε αυτό που επιθυμείτε χωρίς ενοχές, να παίρνετε βοήθεια, να δέχεστε με ευχαρίστηση αυτά που σας προσφέρουν, να κατανοείτε τα κίνητρα των άλλων και να σέβεστε τα συναισθήματά σας.

Χαλαρώστε

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υψηλά επίπεδα των ορμονών τους στρες φθείρουν τα κύτταρα του εγκεφάλου. Από την άλλη, το αίσθημα ότι είμαστε ψυχολογικά καλά επιβραδύνει την παραγωγή αυτών των ορμονών.

Γι’ αυτό καλό θα ήταν να εφαρμόζετε κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοής. Μην ξεχνάτε ότι, όταν ο νους είναι απασχολημένος με ανησυχίες και καταθλιπτικές σκέψεις, η μνήμη αποδιοργανώνεται.

Υιοθετήστε μικρές απολαύσεις με μεγάλα οφέλη

Η χαρά βρίσκεται καθημερινά μπροστά σας, αρκεί να μπορείτε να τη δείτε και να τη διακρίνετε. Δώστε λοιπόν σημασία στις μικρές απολαύσεις. Το τηλεφώνημα, η συνάντηση με έναν φίλο, μια βόλτα στα μαγαζιά, μια ταινία στην αγαπημένη σας πλατφόρμα είναι μικρές καθημερινές «πολυτέλειες», που τονώνουν την αντοχή, την ανεκτικότητα και την ευεξία σας.

Γυμναστείτε

Οι ειδικοί αναδεικνύουν την άσκηση σε σημαντικό παράγοντα υγείας που βελτιώνει παράλληλα και την ποιότητα ζωής. Ακόμα και 30 λεπτά άσκησης (γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ, κολύμπι κ.λπ.) τρεις φορές την εβδομάδα συμβάλλουν σημαντικά στην προοπτική να τα εκατοστίσετε και να διατηρήσετε τα οστά σας ευλύγιστα και το δέρμα σας σφριγηλό.

Κοιμηθείτε καλά

Σύμφωνα με μελέτες, ένας καλός ύπνος, πέρα από τα πολλά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό, κάνει καλό και στο δέρμα, αφού μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, που αφήνει έντονα τα αποτυπώματά της και στην όψη μας.

Παντρευτείτε ή συζήστε

Έρευνες δείχνουν ότι όσοι απολαμβάνουν την αγκαλιά ενός καλού συντρόφου είναι λιγότερο ευάλωτοι σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Προσοχή όμως, ένας δυστυχισμένος γάμος ή μια προβληματική σχέση αυξάνει το συνεχόμενο στρες και έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Κατεβάστε τον πήχη

Για να μη σας καταβάλλει το στρες, πρέπει να έχετε ρεαλιστικούς στόχους, τόσο στην επαγγελματική όσο και την προσωπική σας ζωή, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να κατεβάσετε λίγο τον πήχη και να αποδεχτείτε ότι μερικά πράγματα είναι πέρα από τον έλεγχό σας.

Κάντε μια βόλτα στο πάρκο

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα διαπίστωσε ότι τα άτομα που συχνάζουν καθημερινά στα αστικά πάρκα για 20 λεπτά κατά μέσον όρο ανέφεραν σημαντική αύξηση στην ικανοποίησή τους από τη ζωή μετά τη βόλτα τους.

Χειροκροτήστε την επιτυχία

Σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στη δουλειά. Επιβραβεύσετε την ικανότητά σας να κάνετε νέους φίλους, να εκφράζετε τα συναισθήματά σας και να ασχολείστε ακόμα και με τις βαρετές δουλειές, που συχνά, όταν συσσωρεύονται, προκαλούν επιπλέον άγχος.

Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους

Θέστε εφικτούς στόχους μέσα στα όρια του πραγματικού, για να αναπτύξετε το αίσθημα της ικανοποίησης του σκοπού, καθώς και της κατάκτησής του. Μην απαιτείτε τελειότητα και μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους.

Μιλήστε στο τηλέφωνο

Η έντονη κοινωνική ζωή φαίνεται πως βοηθά να διατηρούνται σε καλό επίπεδο οι εγκεφαλικές σας λειτουργίες. Η διαδικασία της συνομιλίας αφυπνίζει τη μνήμη. Όσο πιο συχνά μιλάτε στο τηλέφωνο, όσο πιο συχνά βγαίνετε με φίλους και συγγενείς για να διασκεδάσετε και να ανταλλάξετε απόψεις, τόσο καλύτερη μνήμη θα έχετε.

Ζείτε συνειδητά

Οι γρήγοροι ρυθμοί που μας επιβάλλονται, μαζί με τις σειρήνες του υπερκαταναλωτισμού, απαιτούν εξάσκηση στον αυτοέλεγχο και τον συχνό επαναπροσδιορισμό των στόχων μας. Το κλειδί της επιβίωσης βρίσκεται στη συχνή υπενθύμιση στον εαυτό μας των ερωτημάτων: πού πάω, τι θέλω, με τι κόστος και γιατί. Όσο πιο συνειδητά ζούμε τόσο λιγότερο παρασυρόμαστε σε ρόλους που οι άλλοι φτιάχνουν για εμάς.

Μην παραμελείτε τους φίλους σας

Οι άνθρωποι που έχουν φίλους ζουν καλύτερα. Οι παρέες και η εξωστρέφεια αποκλείουν την κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά που θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την καρδιά και την υγεία.

Γυμνάστε το μυαλό σας

Διαβάστε, πηγαίντε σινεμά, ζωγραφίστε… Ο κινηματογράφος, το θέατρο, οι εικαστικές τέχνες, η μουσική, το ανάγνωση βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, οι σπουδές και η μόρφωση γενικότερα ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και, κατ’ επέκταση, των διάφορων λειτουργιών του, μεταξύ αυτών και της μνήμης.

Εκτιμήστε τον εαυτό σας

Η αυτοεκτίμηση είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, παράγοντας ευτυχίας. Το να έχετε μια θετική άποψη για εσάς είναι η βάση για να αισθανθείτε ικανοποίηση από τον εαυτό σας, τους γύρω σας, τη ζωή σας, από αυτά που έχετε και, επομένως, να νιώσετε ευτυχισμένοι.

Ενισχύστε τις σχέσεις σας

Οι άνθρωποι που έχουν σταθερές σχέσεις γύρω τους δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, ενώ σύμφωνα με έρευνες φαίνεται να είναι σε θέση να συνέρχονται πιο γρήγορα έπειτα από καταστάσεις κρίσης, απώλειες, αρρώστιες και άλλες μεγάλες στεναχώριες.

Ψάξτε το νόημα

Η αίσθηση ότι ψάχνετε να βρείτε ένα νόημα στη ζωή σας και εν μέρει το βρίσκετε σας δίνει μια εσωτερική ικανοποίηση. Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν νόημα στις ανθρώπινες σχέσεις, άλλοι στην πίστη ή την τέχνη. Η ασχολία με οτιδήποτε σας παρέχει μια αίσθηση πληρότητας σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία.

Δώστε χώρο στη χαρά

Η χαρά της ζωής είναι το κλειδί που διατηρεί εκείνους που έχουν μια θετική αντιμετώπιση της καθημερινότητας σε καλύτερη φόρμα, κινητικότητα και λειτουργικότητα συγκριτικά με τους μεμψίμοιρους. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που είναι πιο ευτυχισμένοι και απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή παρουσιάζουν έκπτωση της λειτουργικότητάς τους με πιο αργό ρυθμό όσο μεγαλώνουν.

Μην τα κάνετε όλα μόνοι σας

Μάθετε να μοιράζετε αρμοδιότητες και να εμπιστεύεστε τους ανθρώπους γύρω σας. Ο συγκεντρωτισμός δεν βοηθά κανέναν και δεν είναι απαραίτητο ότι θα σας εξασφαλίσει την επιτυχία.