Μια νέα ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association αποκαλύπτει ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες άνω των 20 ετών πάσχουν από καρδιακές παθήσεις.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες, ξεπερνώντας όλες τις μορφές καρκίνου μαζί.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 8,5 εκατομμύρια θάνατοι στον κόσμο που συνδέονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση και οι περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις αφορούν γυναίκες.

Οι καρδιαγγειακές νόσοι στις γυναίκες υποδιαγιγνώσκονται και υποθεραπεύονται τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν και η ευαισθητοποίηση για τις καρδιαγγειακές νόσους στις γυναίκες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο οι ίδιες οι γυναίκες όσο και οι ιατροί εξακολουθούν να υποεκτιμούν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, υπογραμμίζουν οι ειδικοί της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Γιατί οι καρδιακές παθήσεις «προτιμούν» τις γυναίκες

Μοναδικοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου για τις γυναίκες όπως ιδιαίτερες συνθήκες κατά την κύηση (αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, ανεπιθύμητη έκβαση), ορμονικοί παράγοντες (λήψης αντισυλληπτικών φαρμάκων, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, πρόωρη εμμηνόπαυση) και ανοσολογικά  νοσήματα (πιο συχνά στις γυναίκες, ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα) αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και αντιμετώπισης.

Ειδικότερα, οι γυναίκες με ενδομητρίωση φαίνεται ότι έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφή καρδιακής νόσου, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έχουν.

Οι γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή προεκλαμψία, μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και ασκεί πίεση στα όργανα, μπορεί επίσης να έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Επιπλέον, υπάρχουν διαφορές στο ανδρικό και στο γυναικείο σώμα που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι καρδιακές παθήσεις, όπως το μέγεθος.

Οι γυναίκες έχουν μικρότερες καρδιές και μικρότερα αιμοφόρα αγγεία.

Αυτή η διαφορά είναι σημαντική επειδή μερικές φορές τα μικρότερα αγγεία δεν εμφανίζονται καλά στην αγγειογραφία, ακτινογραφική εξέταση των φλεβών, των αρτηριών και των καρδιακών κοιλοτήτων κι ως εκ τούτου τα σημάδια απόφραξης μπορεί να μην είναι ορατά σε ορισμένες γυναίκες.

Οι γυναίκες τείνουν, επίσης, να αναπτύξουν καρδιακή νόσο στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς αντί για τις μεγάλες στεφανιαίες αρτηρίες που παρατηρείται συνήθως στους άνδρες.

Γι’ αυτό μπορεί να χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία για να έχουν καλά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας κατόπιν χειρουργικής επέμβασης bypass (στεφανιαίας αρτηρίας), ένα είδος χειρουργικής επέμβασης ανοιχτής καρδιάς εξαιτίας φραγμένων αρτηριών στην καρδιά. Μια πιο συντηρητική προσέγγιση στη θεραπεία μπορεί να είναι πιο επιτυχημένη για ορισμένες γυναίκες, αποκαλύπτει έρευνα.