Ποιες πράξεις μας αποτελούν… κόκκινες σημαίες για το άγχος; Ακολουθούν 5 κοινές συνήθειες που φαίνεται να προκαλούν προβλήματα καθώς και πιθανοί τρόποι να μειώσουμε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

#1 «Couch potato»

Μελέτες συσχετίζουν το στρες με την καθιστική ζωή και την κατάθλιψη.

Δεν χρειάζεται να σας αρέσει απαραίτητα το γυμναστήριο ούτε να κάνετε σκληρές προπονήσεις για να παραμείνετε stress free. Μπορείτε απλά να περπατάτε όσο περισσότερο μπορείτε σε καθημερινή βάση.

Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας λίγο πιο μακριά από τον προορισμό σας, ανεβείτε απ’ τις σκάλες, κάντε αντί για δύο, τρεις μικρές βόλτες το σκύλο σας.

Κάθε καθημερινή επιπλέον κίνηση, μετρά!

#2 «Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη»

Δεν είναι κακό να σας αρέσει η δουλειά σας αλλά μήπως όλες οι συζητήσεις επικεντρώνονται γύρω από αυτήν;

Η καριέρα σας αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της ζωής σας. Δεν πρέπει να ξεχνάτε εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα ώστε να έχετε ψυχική ισορροπία.

Αφιερώστε περισσότερο χρόνο σε οικογένεια και φίλους και δοκιμάστε νέα πράγματα. Προσθέστε επίσης λίγο… ρομαντισμό στη ζωή σας, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις λεπτομέρειες. Πώς μυρίζει ο καφές σας το πρωί; Τι γεύση έχει το μεσημεριανό σας;

Απολαύστε τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας που την κάνουν «πολύτιμη».

#3 Οθόνες- Αυτή η «μάστιγα»

Έρευνες δείχνουν ότι ο πολύς χρόνος οθόνης παίζει ρόλο στο άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Αντικαταστήστε μια κακή συνήθεια με μια καλή.

Εάν η ρουτίνα χαλάρωσής σας περιλαμβάνει «σκρολάρισμα» στα social στον καναπέ μετά τη δουλειά, καθίστε στο μπαλκόνι σας για 10 λεπτά και απλά αναπνεύστε.

Εάν έχετε την τάση να βλέπετε πολλές ώρες τηλεόραση τα Σαββατοκύριακα, ίσως μπορείτε να βγείτε για περπάτημα ή για φαγητό με φίλους.

#4 Πλήξη…

Ποιος δεν βαριέται ανά περιόδους;

Η πλήξη οδηγεί σε δυσαρέσκεια από την ίδια τη ζωή, μπορεί όμως επίσης να μας παρακινήσει να κάνουμε σημαντικές αλλαγές.

Σκεφτείτε να διαγράψετε τις πολλές εφαρμογές από το κινητό σας και να ελέγχετε εκείνες που θέλετε μία φορά την ημέρα στον υπολογιστή σας. Αντί από ανία να ανοίξετε την τηλεόραση, ακούστε ένα podcast ή απλώς κάντε παύση.

Ακόμα και η σιωπή μπορεί να κρύβει «εκπλήξεις» αυτογνωσίας και κάποιες φορές, είναι ακριβώς αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη.

#5 Εξαρτήσεις

Το τσιγάρο ή λίγο αλκοόλ μπορεί να νομίζετε πως καταπραΰνουν το στρες που νιώθετε, στην πραγματικότητα όμως το επιδεινώνουν, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την υγεία σας.

Αντί να προσπαθείτε με κάθε τρόπο να «καλύψετε» το άγχος σας με συνήθειες που μόνο το… φουντώνουν, αντιμετωπίστε τη ρίζα του προβλήματος, εντοπίζοντας την αιτία ή τις αιτίες του και με όποιο τρόπο σας βοηθά, προχωρήστε σε αλλαγές και αποφάσεις.