Οι ασθενείς που ανέπτυξαν μακρά Covid ή long Covid παρουσίασαν προβλήματα στη ρύθμιση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα 2 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Immunology.

«Τα επίπεδα σιδήρου και ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός ρυθμίζει τον σίδηρο διαταράχθηκαν νωρίς κατά τη διάρκεια της λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2 και χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ανακάμψουν, ιδίως εκείνοι που συνέχιζαν να εμφανίζουν συμπτώματα μακράς Covid μήνες αργότερα», λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Η ερευνητική ομάδα διευκρινίζει ότι η απορρύθμιση του μεταβολισμού του σιδήρου είναι μια φυσική αντίδραση στη μόλυνση.

«Αυτό μας προστατεύει από δυνητικά θανατηφόρα βακτήρια που συλλαμβάνουν τον σίδηρο στην κυκλοφορία του αίματος και αναπτύσσονται γρήγορα. Πρόκειται για μια εξελικτική αντίδραση που ανακατανέμει τον σίδηρο στο σώμα», εξηγεί.

Με απλά λόγια, υπάρχει αρκετός σίδηρος στο σώμα, απλώς έχει παγιδευτεί σε λάθος σημείο.

«Ωστόσο, όταν αυτό συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερος διαθέσιμος σίδηρος για τα τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια. Ως αποτέλεσμα, το οξυγόνο δεν μεταφέρεται αποτελεσματικά, επηρεάζοντας το μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας και το ανοσοποιητικό», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας τρόπος να τον επαναφέρουμε στην κυκλοφορία του αίματος, όπου είναι χρήσιμος», καταλήγουν.

Μήπως έχω έλλειψη σιδήρου στο αίμα;

Η έλλειψη σιδήρου εμφανίζεται όταν δεν έχετε αρκετό σίδηρο στο αίμα σας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία που αποτελεί την μείωση του αριθμού, του μεγέθους και της λειτουργίας των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια κάνουν περισσότερα από το να μεταφέρουν απλώς οξυγόνο και ορισμένα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αναιμία μπορεί να οφείλονται σε διαταραχές άλλων σωματικών λειτουργιών.

Η γνώση των συμπτωμάτων της ανεπάρκειας σιδήρου μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την επιδείνωση και να μετατραπεί σε αναιμία.

Ποια τα συμπτώματα της έλλειψης

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα που μπορούν να επιδεινωθούν καθώς αναπτύσσεται η ανεπάρκεια, όπως:

  • Κούραση.
  • Αδυναμία.
  • Αδυναμία συγκέντρωσης και δυσκολίες μνήμης.
  • Ξηρότητα στην επιδερμίδα και εύθραυστα νύχια.
  • Αίσθημα παλμών της καρδιάς.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Πονοκέφαλοι και ζάλη.
  • Κρυάδες.

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου επηρεάζουν και τον εγκέφαλό σας, καθώς είναι απαραίτητο στοιχεί για την μεταφορά του οξυγόνου. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν χαμηλή συγκέντρωση, καθώς και ευερεθιστότητα.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη ποικιλία δυσάρεστων συμπτωμάτων – και μερικές φορές μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας άλλης ιατρικής κατάστασης.