Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «JAMA Network Open», ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα που συνηθίζουν να κοιμούνται 5 ή λιγότερες ώρες τη νύχτα, ανεξάρτητα από τη διατροφή που ακολουθούν.

Ας δούμε αναλυτικά πώς κατέληξαν οι επιστήμονες σε αυτό το συμπέρασμα.

Η μελέτη

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για 247.867 άτομα μεταξύ 38 και 71 ετών με μέση ηλικία τα 56 έτη με σκοπό να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ του ύπνου, των διατροφικών συνηθειών και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε σχετικές ερωτήσεις.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, οι επιστήμονες τους χώρισαν σε 4 κατηγορίες ύπνου:

  1. Κανονική διάρκεια (7-8 ώρες)
  2. Ελαφρώς σύντομη (6 ώρες)
  3. Σύντομη (5 ώρες)
  4. Πολύ μικρή (3-4 ώρες)

Περίπου το 75% των συμμετεχόντων ανήκαν στην πρώτη κατηγορία (κανονική διάρκεια ύπνου), σχεδόν το 20% στη δεύτερη (ελαφρώς σύντομη), περίπου το 4% στην τρίτη (σύντομη) και λιγότερο από το 1% στην τελευταία (πολύ μικρή).

Οι βαθμολογίες ως προς τη διατροφή κυμαίνονταν από 0 (ανθυγιεινή) έως 5 (υγιεινή). Το 1% των συμμετεχόντων σημείωσε «0», το 7% «1», το 17% σημείωσε «2», το 27% «3», το 29% «4» και το 17% «5».

Η μέση περίοδος παρακολούθησης των ατόμων ήταν 12 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το 3% των συμμετεχόντων (7.905 άτομα) ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.

Έλλειψη ύπνου και διαβήτης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν 5 ώρες ή λιγότερο συνολικά την ημέρα είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που είχαν κανονική διάρκεια ύπνου.

Οι ίδιοι ανέφεραν επίσης ότι η αύξηση της ημερήσιας διάρκειας ύπνου σε επτά ώρες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Παράλληλα, αναγνώρισαν ότι για ορισμένους ανθρώπους, πρακτικά ζητήματα θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την επίτευξη αυτού του στόχου. Τέτοια εμπόδια περιλαμβάνουν το ωράριο της εργασίας του ατόμου, γονικές ευθύνες, προβλήματα υγείας κ.τλ.

«Όταν δεν κοιμόμαστε καλά, τα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσονται, το ίδιο και η όρεξή μας την επόμενη μέρα. Μακροπρόθεσμα, αυτά μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη διαβήτη. Η υγιεινή διατροφή ωστόσο, αν και πολύ σημαντική για την προστασία της υγείας μας, δεν φαίνεται να είναι από μόνη της ικανή να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της σύντομης διάρκειας ύπνου», δήλωσαν οι ερευνητές.

Καλή διατροφή, άσκηση αλλά και επαρκής ύπνος

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ένας συνολικά υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

«Η άσκηση επηρεάζει άμεσα τους σκελετικούς μύες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η υγιεινή διατροφή επηρεάζει επίσης θετικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως οι δύο αυτές καλές συνήθειες μπορούν να εξουδετερώσουν τους κινδύνους που προκύπτουν λόγω του μειωμένου ελέγχου της γλυκόζης που προκαλεί η απώλεια ύπνου.

Ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος με απλά λόγια δεν φαίνεται να μπορεί να αντικατασταθεί και το ιδανικό είναι να φροντίζουμε να συνδυάζουμε ύπνο, καλή διατροφή και άσκηση αν πραγματικά θέλουμε να έχουμε βέλτιστη υγεία», κατέληξαν οι επιστήμονες.