Για τις ανάγκες νέας έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν δεκάδες ανθρώπους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη μόλυνση από Covid, μετρώντας με ειδικές συσκευές πολλαπλούς δείκτες υγείας των ατόμων.

Ποια τα ευρήματά τους;

Η έρευνα

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «PLOS ONE» συνέλεξε δεδομένα υγείας για 1.163 συμμετέχοντες οι οποίοι φορούσαν στον καρπό τους μια ιατρική συσκευή- ιχνηλάτη, της οποίας η κύρια χρήση αφορά την παρακολούθηση της γονιμότητας των γυναικών.

Περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια ώρες δεδομένων καταγράφηκαν και αναλύθηκαν μεταξύ 2020 και 2021.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 127 συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί στην Covid.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός των ανδρών συμμετεχόντων παρέμειναν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους γυναίκες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μεγαλύτερη μείωση στη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού μεταξύ των ανδρών σε σύγκριση με τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της λοίμωξης και σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος.

Η χαμηλή μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού μπορεί να είναι σημάδι τωρινών ή μελλοντικών προβλημάτων υγείας, επειδή δείχνει ότι το σώμα δεν προσαρμόζεται καλά στις αλλαγές, επεσήμαναν οι επιστήμονες.

Ως προς την σεξουαλική υγεία

Σε άλλη μελέτη, ερευνητές από το Βερμόντ, τη Μασαχουσέτη και την Καλιφόρνια συνέκριναν τη σεξουαλική ζωή περισσότερων από 1.300 γυναικών. Επίσης, εξέτασαν τα επίπεδα θλίψης και στρες των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες που δεν είχαν περάσει κορωνοϊό, φάνηκε να έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ερωτικής επιθυμίας και σεξουαλικής ικανοποίησης σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.

Συγκεκριμένα, όσες είχαν νοσήσει σημείωσαν 8,5% χαμηλότερη βαθμολογία όσον αφορά την σεξουαλική επιθυμία και 3% λιγότερη ικανοποίηση.

Όσες είχαν Long Covid, είχαν 12% λιγότερη επιθυμία και 5% λιγότερη ικανοποίηση.

Οι ερευνητές δήλωσαν σε μεγάλο βαθμό αβέβαιοι για το πώς ο κορωνοϊός  παρεμπόδισε τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών. Ανέφεραν ωστόσο ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι η Covid-19 συνδέεται με αλλαγές στη ροή του αίματος στο σώμα μας.

Η Αμέλια Στάντον, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η νόσηση από Covid φαίνεται να έχει αντίκτυπο στη σεξουαλική ευημερία ανδρών και γυναικών, όχι μόνο σε ψυχολογικό επίπεδο. Ειδικά στην περίπτωση που ένα άτομο βιώνει Long Covid, η ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα θα μπορούσε να αλλάξει, με αποτέλεσμα λιγότερη διέγερση, όπως προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει.

Η μελέτη μας είναι η πρώτη που υπογραμμίζει την επίδραση της Covid-19 στη σεξουαλική διάθεση στο γυναικείο πληθυσμό.

Είναι βέβαιο πως η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι ένα σοβαρό ζήτημα και τόσο το ανδρικό όσο και το γυναικείο φύλο έχουν ανάγκη υποστήριξης και κατάλληλης καθοδήγησης όσον αφορά τη σεξουαλική τους υγεία».

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «The Journal of Sexual Medicine».

*Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες νοσηλεύτηκαν και πέθαναν από τον ιό. Από τον Σεπτέμβριο του 2023, περίπου 629.728 άνδρες είχαν πεθάνει από την Covid στις ΗΠΑ σε σύγκριση με 517.046 γυναίκες.