Τρέξιμο: Γεννηθήκατε για να τρέχετε;

Για κάποιους το τρέξιμο έρχεται φυσικά, αλλά για άλλους κάθε χιλιόμετρο μπορεί να μοιάζει με μάχη...

Τρέξιμο: Γεννηθήκατε για να τρέχετε;

Το τρέξιμο είναι μία από τις πιο διαδεδομένες αθλητικές δραστηριότητες στον κόσμο, είτε σε αγωνιστική μορφή είτε σε μορφή ελεύθερης άσκησης. Αλλά τι είναι αυτό που το κάνει τόσο δημοφιλές; Ισως είναι ελκυστικό το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να πληρώσουμε συνδρομή στο γυμναστήριο ή να αγοράσουμε ακριβό εξοπλισμό. Μπορούμε να τρέξουμε οπουδήποτε, είτε μόνοι είτε με παρέα.

Το τρέξιμο δεν κάνει διακρίσεις. Δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις και είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία. Ορισμένοι θα έλεγαν μάλιστα ότι είναι και εύκολο. Αλλά τι διακρίνει τους ανθρώπους που μπορούν να τρέξουν πολύ γρήγορα από εκείνους που τρέχουν με πιο αργό ρυθμό; Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η γενετική μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Γονίδια ταχύτητας

Οι επιστήμονες ερευνούν την ύπαρξη ενός «γονιδίου ταχύτητας» εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, με ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ότι η γενετική «σύσταση» ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις αθλητικές του επιδόσεις. Υπάρχουν περισσότερες από 200 διαφορετικές γενετικές παραλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν την αθλητική απόδοση και τουλάχιστον 20 που θα μπορούσαν να κάνουν κάποιον κορυφαίο αθλητή. Αλλά είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι αυτές από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να σπάσετε το ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ.

Η έρευνα δείχνει ότι η δραματική αύξηση των παγκόσμιων ρεκόρ στις κούρσες ταχύτητας από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες οφείλεται στην πρόοδο της μεθοδολογίας προπόνησης σε συνδυασμό με τη βελτίωση των επιφανειών και των υποδημάτων τρεξίματος.

Η δυνατότητα επιλογής

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά «μονοπάτια» που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να γίνει καλύτερος δρομέας. Οταν συνδυάζεται με τη σωστή προπόνηση και μια σειρά άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων, η μεταφορά των σωστών παραλλαγών ορισμένων γονιδίων μπορεί να δώσει σε ορισμένα άτομα ένα πλεονέκτημα. Το λεγόμενο γονίδιο της ταχύτητας ή ACTN3 είναι ένα γονίδιο που κωδικοποιεί για την α-ακτινίνη-3, μια πρωτεΐνη που εκφράζεται μόνο στις μυϊκές ίνες ταχείας συστολής.

Οι σκελετικοί μύες αποτελούνται από εκατοντάδες, μερικές φορές χιλιάδες, μυϊκές ίνες που είναι συσσωρευμένες μεταξύ τους και τυλιγμένες σε συνδετικό ιστό. Κάθε σκελετική μυϊκή ίνα είναι ένα ενιαίο κυλινδρικό μυϊκό κύτταρο και ταξινομείται ανάλογα με το πόσο γρήγορα συστέλλεται.

Αψηφώντας τη γενετική

Τα καλά νέα είναι ότι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασαν χιλιάδες γονίδια στο DNA 45 βρετανών ανδρών και γυναικών ηλικίας 20 έως 40 ετών για 8 εβδομάδες και λένε ότι είναι δυνατό να αψηφήσουμε τις γενετικές μας προσδοκίες. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι μέσω της προπόνησης μπορούμε να αλλάξουμε τις μυϊκές μας ίνες από βραδείας σε γρήγορης συστολής.

Αν έχεις τα γονίδια και δουλεύεις σκληρά, μπορείς να γίνεις ασταμάτητος. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί σπουδαίοι δρομείς που δεν γεννήθηκαν με αυτή την έμφυτη ικανότητα, αλλά έχουν πειθαρχία και επιμονή για να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που βρίσκονται στον δρόμο τους. Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε; Ο μόνος τρόπος να μάθετε είναι να το δοκιμάσετε!

Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Ειδικό Ένθετο Τρέχω

Απόρρητο