Η προπόνηση HIIT έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς, τη μεταβολική υγεία και τη γνωστική λειτουργία καθώς και να μειώσει τη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Είναι επίσης ένα ευέλικτο είδος προπόνησης αφού περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ασκήσεων, όπως περπάτημα, ποδηλασία, τρέξιμο, κολύμπι κτλ. και απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Άλλο ένα όφελος είναι πως εξαιτίας της έντασής της, η προπόνηση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ουσιαστικά, αφορά την εναλλαγή περιόδων με εκρήξεις ενέργειας με λιγότερο έντονα διαστήματα άσκησης ή διαλείμματα ανάπαυσης. Επιστημονικά, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες ενώ αθλείστε και σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Physiology Reports, η καύση θερμίδων συνεχίζεται και μετά το πέρας της προπόνησης.

Είναι ασφαλές να κάνω προπονήσεις HIIT κάθε μέρα;

Επειδή είναι υψηλής έντασης, οι προπονήσεις HIIT δεν πρέπει να γίνονται κάθε μέρα, αφού το σώμα είναι φυσικό να μην αντέξει την πίεση.

Χωρίς την ανάκαμψη για τουλάχιστον 24 ώρες μεταξύ των προπονήσεων, μπορεί να βιώσετε, μεταξύ άλλων, υπερβολική κόπωση, παρατεταμένο πόνο, τραυματισμούς και ορμονικές ανισορροπίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απογοήτευση και πλήρη διακοπή της ρουτίνας σας.

Δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα προπονήσεις HIIT διάρκειας 20 έως 30 λεπτών με περιόδους ανάπαυσης 24 έως 48 ωρών ενδιάμεσα, θα ήταν ένα ασφαλές πρόγραμμα. Σημειωτέων, οι rest days σας, δεν χρειάζεται να είναι ανενεργές. Αυτές τις ημέρες που δεν κάνετε HIIT, θα μπορούσατε να κάνετε χαλαρό περπάτημα, γιόγκα ή οτιδήποτε άλλο σας χαλαρώνει και σας αρέσει.

Τι να προσέξετε

Με κάθε είδος γυμναστικής, θα πρέπει να ξεκινάτε αργά και να αυξάνετε τα διαστήματα έντασης όσο «χτίζετε» την αντοχή σας.

Μπορείτε για παράδειγμα να περπατήσετε ή να τρέξετε με μέτριας έντασης ρυθμό για περίπου ένα λεπτό αρχικά. Στη συνέχεια, να επανέλθετε σε έναν σχετικά άνετο ρυθμό για το επόμενο λεπτό και να συνεχίσετε τις εναλλαγές για 30 λεπτά.

Επιπλέον, πριν επιδοθείτε σε οποιοδήποτε είδος προπόνησης, θα πρέπει απαραίτητα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.