Η σύγχρονη ζωή είναι συνυφασμένη με την καρέκλα του γραφείου, το κάθισμα του αυτοκινήτου, τον καναπέ ή το κρεβάτι. Είναι αναγκαίο αλλά και λογικό να χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο ή τα μέσα μεταφοράς, τον υπολογιστή και οτιδήποτε άλλο διευκολύνει την καθημερινότητά σας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σχεδιασμένο να κάθεται – χρειάζεται και άσκηση.

Η καθιστική ζωή συνδέεται με μια μακρά λίστα από χρόνιες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται όσο κάθεστε.

Γι’ αυτό σηκωθείτε από την καρέκλα και δείτε πώς θα ξεκλέψετε λίγο χρόνο για να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας χωρίς να κουραστείτε ή να επιβαρύνετε το πρόγραμμά σας.

Προτιμήστε take away αντί για delivery

Αν η παραγγελία σας βρίσκεται σε λογική απόσταση από το σπίτι ή το γραφείο, μπορείτε να πεταχτείτε να την παραλάβετε μόνοι σας.

Κάντε γιόγκα στο γραφείο

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Behavior Medicine» υποστηρίζει ότι η γιόγκα είναι η καλύτερη γυμναστική για όσους κάνουν δουλειά γραφείου, καθώς:

  • Βελτιώνει τη στάση του σώματος και εκτονώνει την ένταση.
  • Επαναφορτίζει και χαλαρώνει το σώμα.
  • Καλλιεργεί την πνευματική διαύγεια.
  • Ενισχύει την ενσυναίσθηση και τη σύνδεση.

Αν δεν διαθέτετε χρόνο ή χώρο να σηκωθείτε από το γραφείο, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να εξασκήσετε τη γιόγκα και από εκεί που κάθεστε.

Δεν χρειάζεται να έχετε κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμό μαζί σας, μόνο την καρέκλα σας και 5 λεπτά από το διάλειμμά σας.

Η chair yoga καταπολεμά την αϋπνία και περιορίζει την τάση σας να εκτονώνεστε μέσω του φαγητού.

Παράλληλα, προστατεύει τη σπονδυλική στήλη. Αυτό είναι ένα από τα πιο ευεργετικά οφέλη της chair yoga για όσους κάνουν καθιστική ζωή ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις στην εργασία τους.

Ποιος είπε ότι η άσκηση δεν είναι παιχνίδι;

Την επόμενη φορά που η κόρη σας, το ανιψάκι σας ή το παιδί της φίλης σας βαριέται και δεν ξέρει με τι να ασχοληθεί, προτείνετέ του/της να κάνετε μαζί χούλα χουπ!

Αυτό το απλό στεφάνι αποτελεί από μόνο του μια ολοκληρωμένη μορφή άσκησης, αφού, για να εκτελέσετε την κίνηση, χρειάζεται να κινητοποιήσετε διαφορετικές μυϊκές ομάδες, από τους γλουτούς και τους μηρούς, μέχρι τους κοιλιακούς, τους μυς των ώμων και τους ραχιαίους.

Ταυτόχρονα, βελτιώνει τη στάση του σώματος και δυναμώνει τη σπονδυλική στήλη. Όταν τελειώσετε με το χούλα χουπ, πιάστε το σχοινάκι!

Όπως αναφέρει επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «American Association for Health, Physical Education and Recreation’s Research Quarterly», 10 λεπτά σχοινάκι είναι εξίσου ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή υγεία όσο 30 λεπτά τζόκινγκ.

Έρευνα σε νεαρούς ποδοσφαιριστές που δημοσιεύθηκε στο «Sports Science and Medicine» έδειξε ότι το σχοινάκι ενισχύει τον κινητικό συντονισμό, την ισορροπία και την αντοχή.

Χορέψτε

Ο χορός αποτελεί µια από τις καλύτερες αεροβικές ασκήσεις, ισάξια µε το περπάτηµα, την κολύµβηση και το ποδήλατο, αφού αυξάνει τις καύσεις του οργανισµού και σας βοηθά να χάσετε βάρος.

Πηγαίνετε στη δουλειά με τα πόδια

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «American Journal of Preventive Medicine», όσοι πηγαίνουν με τα πόδια στη δουλειά έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που οδηγούν.

Επιπλέον, όσοι πηγαίνουν στη δουλειά τους με τα πόδια ή το ποδήλατο έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι, 19% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή και μικρότερη πιθανότητα (17%) να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Εάν λόγω απόστασης δεν μπορείτε να πάτε με τα πόδια ή με το ποδήλατο στην εργασία σας, σκεφτείτε μια σύντομη
προπόνηση, για να «καθαρίσει» και το μυαλό σας, πριν ξεκινήσετε για τη δουλειά.

Ξεκαθαρίστε

Οι ανακατατάξεις στο σπίτι έχουν επίσης αποτέλεσμα.

Έτσι, αν σέρνετε κουτιά, σηκώνετε τραπέζια και μετακινείτε έπιπλα, τότε η αντίσταση από το κουβάλημα και το τράβηγμα όλων αυτών των αντικειμένων είναι μια μορφή προπόνησης με βάρη και μετρά ως άσκηση.

Βεβαιωθείτε ότι κατεβαίνετε σε κάθισμα όταν σηκώνετε οποιοδήποτε βάρος· αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν θα καταπονήσετε τη μέση σας και θα στοχεύσετε επίσης καλύτερα τους γλουτούς και τους οπίσθιους μηριαίους.

Περιορίστε τα τακούνια

Προτιμήστε τα χαμηλά παπούτσια για να περπατάτε περισσότερο μέσα στην ημέρα ή πάρτε μαζί σας ένα ζευγάρι αθλητικά για να αλλάξετε μετά τη δουλειά.

Αποφύγετε τα τακούνια σε περιστάσεις που απαιτούν παρατεταμένες περιόδους ορθοστασίας.

Κάντε καθίσματα όσο πλένετε τα δόντια σας

Κάντε καθίσματα ή ισορροπήστε στο ένα πόδι όσο πλένετε τα δόντια σας ή κάνετε τη skincare ρουτίνα σας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ υποστηρίζουν ότι μόνο τρεις έως τέσσερις «εκρήξεις» έντονης δραστηριότητας διάρκειας ενός λεπτού την ημέρα μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική υγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 40% (και έως και 49% όταν εξετάζουμε τους θανάτους που συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις).

Γυμναστείτε όσο βλέπετε τηλεόραση

Μπορείτε, όσο απολαμβάνετε την αγαπημένη σας σειρά, ταυτόχρονα να περπατάτε στον διάδρομο, να κάνετε στατικό ποδήλατο ή κοιλιακούς στο πάτωμα του σαλονιού.

Την ώρα των τηλεοπτικών διαφημίσεων, σηκωθείτε από τον καναπέ και κάντε μια βόλτα μέσα στους χώρους του σπιτιού.

Πέντε λεπτά χαλαρού περπατήματος κάθε μισή ώρα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να αποφύγει τις περισσότερες επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Medicine & Science in Sports and Exercise».