Χαρίζει νεανικότητα και μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων, ανορθώνοντας και ενισχύοντας τη φυσική λάμψη. Ο λόγος για το μπότοξ, την πιο γνωστή τοξίνη και εγκεκριμένο φάρμακο για αισθητικές επεμβάσεις και διάφορες ιατρικές παθήσεις. Μέσα σε 30 χρόνια από την έγκρισή του, το μπότοξ έχει γίνει το βασικότερο στοιχείο αισθητικής βελτίωσης, αλλά σήμερα οι θεραπευτικές του χρήσεις πληθαίνουν καλύπτοντας μια σειρά προβλημάτων υγείας, από τις χρόνιες ημικρανίες και την υπερβολική εφίδρωση έως τους σπασμούς των βλεφάρων.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του μπότοξ είναι ότι κάνει πάντα το ίδιο πράγμα ανεξάρτητα από το πού χρησιμοποιείται. Η ισχυρή του τοξίνη προέρχεται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Clostridium botulinum και η βασική της ιδιότητα είναι να προκαλεί παράλυση. Η δραστική ουσία (βοτουλινική τοξίνη) εγχέεται στο σημείο ενδιαφέροντος και εμποδίζει τις νευρικές απολήξεις να απελευθερώσουν τους νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για τη σύσπαση των μυών, καθιστώντας έτσι τη σύσπασή τους μη δυνατή.

Πού βοηθά

Η πιο κοινή χρήση των ενέσεων μπότοξ αφορά την χαλάρωση των μυών του προσώπου, που προκαλούν ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανσης. Ενδείκνυται όμως και για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ορισμένων παθήσεων όπως:

Χρόνια ημικρανία

Οι ενέσεις μπότοξ μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της συχνότητας των ημικρανιών, με τη θεραπεία να απευθύνεται κυρίως σε άτομα που έχουν έντονους πονοκεφάλους 15 ή περισσότερες ημέρες τον μήνα.

Για να διατηρηθεί το όφελος, απαιτείται θεραπεία κάθε τρεις μήνες.

Πρωτοπαθής υπεριδρωσία

Το 2004, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το μπότοξ (onabotulinumtoxinA) για τη θεραπεία της σοβαρής πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας της μασχάλης (υπερβολική εφίδρωση στις μασχάλες), των παλαμών και των πελμάτων σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν ανακούφιση χρησιμοποιώντας αντιιδρωτικά.

Σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης

Πρόκειται για ένα χρόνιο και συχνά εξουθενωτικό σύνδρομο που προκύπτει από δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του 11-19% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Προκαλεί την ξαφνική επείγουσα ανάγκη για ούρηση, ακόμα και όταν η ουροδόχος κύστη δεν είναι γεμάτη. Οι παραλυτικές ιδιότητες του μπότοξ μπορεί να βοηθήσουν και σε αυτήν την περίπτωση, με τον FDA να έχει εγκρίνει τη συγκεκριμένη χρήση από το 2013.

Βλεφαροσπασμός και στραβισμός

Ο βλεφαροσπασμός συμβαίνει όταν τα μάτια συσπώνται ακούσια. Μια ένεση μπότοξ βοηθάει χαλαρώνοντας τους μυς γύρω από τα μάτια που ελέγχουν τα βλέφαρά σας, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη χαλάρωση των μυών που ελέγχουν την κίνηση των ματιών για τη θεραπεία του στραβισμού.

*Σε κάθε περίπτωση, ο θεράπων γιατρός είναι αυτός που θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα κρίνει την κατάλληλη θεραπεία.