Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα μη αμυλούχα λαχανικά είναι χαμηλά σε πρόσθετη ζάχαρη, αλλά πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Τέτοιες τροφές θεωρούνται «υψηλής ποιότητας» υδατάνθρακες, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, και μπορούν να βοηθήσουν στο να μην πάρουμε κιλά μεγαλώνοντας.

Αντιθέτως, τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα ζαχαρούχα ροφήματα και τα αμυλούχα λαχανικά είναι υδατάνθρακες «χαμηλής ποιότητας» και είναι πιθανό να μας προσθέσουν βάρος σε αυτήν την περίοδο της ζωής μας, κατά την οποία η αύξησή του είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

«Η ποιότητα και η πηγή των υδατανθράκων είναι ζωτικής σημασίας»

Τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό «The BMJ», προέκυψαν από ανασκόπηση δεδομένων από 3 διαφορετικές συνεχιζόμενες έρευνες ετών.

Συνολικά, οι μελέτες περιελάμβαναν περισσότερους από 136.000 υγιείς συμμετέχοντες, ηλικίας 65 ετών και κάτω.

Οι διατροφικές τους συνήθειες αξιολογήθηκαν με βάση την πρόσληψη μη αμυλούχων λαχανικών όπως μπρόκολο, καρότα, αγγούρια, κουνουπίδι, μανιτάρια, σπανάκι και διάφορα χόρτα και αμυλούχων όπως μπιζέλια, καλαμπόκι και πατάτες.

Το βάρος κάθε ατόμου παρακολουθήθηκε σε προσαυξήσεις 4 ετών. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έπαιρναν περισσότερα από 3 κιλά κάθε τέσσερα χρόνια και κατά μέσο όρο, σχεδόν 20 κιλά σε ένα χρονικό πλαίσιο 24 ετών.

Η ομάδα παρατήρησε ότι τα είδη των τροφίμων που έτειναν να ανεβάζουν περισσότερο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου, συνδέονταν με τη μεγαλύτερη αύξηση βάρους.

Η προφανής σχέση μεταξύ της ποιότητας των υδατανθράκων και της αύξησης βάρους παρατηρήθηκε τόσο σε άτομα με κανονικό βάρος όσο και σε υπέρβαρους και παχύσαρκους συμμετέχοντες, αλλά ήταν ιδιαίτερα ισχυρή μεταξύ μεσήλικων ανδρών και γυναικών που ήδη πάλευαν με υπερβολικό βάρος.

«Η ποιότητα και η πηγή των υδατανθράκων είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση βάρους, ειδικά για άτομα που έχουν ήδη κάποια παραπανίσια κιλά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Γι Γουάν.

Τα καλά νέα, είπε, είναι ότι η μετάβαση από υδατάνθρακες χαμηλής ποιότητας σε υψηλής ποιότητας «μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες για τον έλεγχο του σωματικού βάρους και θα μπορούσε ακόμη και να αποτρέψει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο».

«Τα τρόφιμα με περισσότερες φυτικές ίνες και νερό μπορούν να μας βοηθήσουν»

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε σχέση με τα κιλά μας καθώς μεγαλώνουμε είναι ότι η γήρανση οδηγεί σε μειωμένη μυϊκή μάζα, εκτός αν κάνουμε τακτική φυσική δραστηριότητα. Η απώλεια μυών σημαίνει ότι το ποσοστό του σωματικού μας λίπους αυξάνεται.

Επιπλέον, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται, επομένως η καύση θερμίδων δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Τα τρόφιμα που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και περισσότερο νερό μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας έτσι ευκολότερο τον έλεγχο του τι και πόσο τρώμε, συμβάλλοντας στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε ένα φυσιολογικό εύρος», εξηγούν οι ειδικοί.

«Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες συνιστούν περισσότερα μη αμυλούχα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα, αντί για χυμούς, επεξεργασμένα δημητριακά και αμυλούχα λαχανικά, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ισορροπία είναι το κλειδί», καταλήγουν.