To περπάτημα αποτελεί έναν από τους πιο απλούς και εύκολους τρόπους να φροντίσουμε το σώμα μας. Είναι αποδεδειγμένα, μία από τις πιο αποτελεσματικές μορφές άσκησης για τη βελτίωση της υγείας και την αύξηση της ευεξίας μας.

Ποια ακριβώς τα οφέλη του;

Περπάτημα- Η λύση για όλα

Ξεκινώντας, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την συμβολή του τακτικού περπατήματος στην καρδιαγγειακή μας υγεία. Καθώς περπατάμε, ο καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν και η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται σε όλο το σώμα καθώς και τον εγκέφαλο. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Παράλληλα, το περπάτημα βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων μας. Αναπνέουμε βαθύτερα , και έτσι ενισχύεται σταδιακά η αναπνευστική μας ικανότητα.

Ένα ακόμα οφελος του να περπατάμε καθημερινά είναι η βελτίωση της λειτουργίας του λεμφικού συστήματος. Η σύσπαση των μυών είναι ένας τρόπος για να κινηθεί η λέμφος, το υγρό που κυκλοφορεί εντός του λεμφικού δικτύου. Το λεμφικό σύστημα είναι υπεύθυνο τόσο για την απομάκρυνση των τοξινών και των αποβλήτων από το σώμα, ενισχύοντας έτσι την αποτοξίνωση.

Επιπλέον, ενισχύεται και το ανοσοποιητικό μας σύστημα μιας και το λεμφικό είναι υπεύθυνο και για την άμυνα του οργανισμού.

Ακόμη, το καθημερινό περπάτημα μας κάνει πιο ευδιαθετους λόγω της αύξησης των επιπέδων των ενδορφινών, ορμονών υπεύθυνων για τη θετική διάθεση. Έτσι, μπορούμε πιο εύκολα να διαχειριστούμε το άγχος και την κατάθλιψη.

Σε  μυοσκελετικό επίπεδο

Το περπάτημα συμβάλλει στην μυική αντοχή, την ενδυνάμωση, ακόμα και την βελτίωση των επιπέδων κινητικότητας και ευλυγισίας (κυρίως των κάτω άκρων και του κορμού) . Βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, της αρθρίτιδας καθώς και άλλων προβλημάτων των αρθρώσεων. Επίσης, «καίει» θερμίδες άρα όσο περισσότερο περπατάμε τόσο πιο εύκολο είναι να έχουμε το βάρος μας υπό έλεγχο (ας μην ξεχνάμε φυσικά πως στο κομμάτι του βάρους μεγάλο ρόλο παίζει και η διατροφή). Τα σωστά επίπεδα βάρους μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Σε γνωστικό επίπεδο

Το γεγονός πως το περπάτημα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος ισοδυναμεί με ευκολότερη συγκέντρωση, καλύτερη μνήμη και αυξημένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Παράλληλα, μας προστατεύει από εκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.

Ξεκινήστε σήμερα κιόλας

Για να απολαύσουμε αυτά τα οφέλη πρέπει να τονίσουμε πως είναι σημαντικό να περπατάμε όσο πιο συχνά γίνεται, ιδανικά σε καθημερινή βάση. Η συνιστώμενη διάρκεια περπατήματος είναι τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα. Αυτή η μικρή δόση άσκησης μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία μας σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς.

Το ιδανικό με το περπάτημα είναι πως δεν απαιτεί κάποιο εξοπλισμό και μπορεί να πραγματοποιηθεί σχεδόν παντού, χωρίς περιορισμούς. Ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης, είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή όλων μας, προσφέροντας αμέτρητα οφέλη για την υγεία και την ευεξία μας. Επομένως, τι περιμένετε; Ξεκινήστε σήμερα κιόλας!