Εάν λατρεύετε το skincare όπως εμείς τότε, με τόσες νέες και viral αφίξεις από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα, πάμε στοίχημα ότι αυτή τη στιγμή τα ντουλάπια και τα συρτάρια σας ασφυκτιούν – αλλά δεν παίρνετε την απόφαση να κάνετε το μεγάλο ξεκαθάρισμα. Η αλλαγή της σεζόν, ωστόσο, η οποία «απαιτεί» φρεσκάρισμα τόσο στο skincare όσο και στο νεσεσέρ σας, είναι η καλύτερη αφορμή για να βάλετε τάξη σε αυτό το «χάος», να κρατήσετε τα απαραίτητα για την άνοιξη – ε, και να αφήσετε και λίγο χώρο για τα προϊόντα που θα σας ιντριγκάρουν.

Πώς θα κάνετε σωστό spring cleaning στο skincare σας:

«Ακούστε» τις ανάγκες σας αυτήν την εποχή

Το πρώτο βήμα για να «αποσυμφορήσετε» τη συλλογή των προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας σας είναι να αποφασίσετε ποια την ωφελούν όντως αυτή την εποχή. «Ακούστε» το δέρμα σας και αξιολογήστε τι χρειάζεται περισσότερο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Λάβετε υπόψη, επίσης, τον τύπο της επιδερμίδας σας και τυχόν συγκεκριμένα ζητήματα που θέλετε να αντιμετωπίσετε, όπως για παράδειγμα η ακμή. Σύμφωνα με τους experts, πάντως, η συλλογή σας πρέπει να περιλαμβάνει τρία βασικά skincare προϊόντα: ένα καθαριστικό προσώπου, μια καλή ενυδατική κρέμα και φυσικά αντηλιακό -ανεξαρτήτως τύπου δέρματος.

Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης

Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος, όπως και τα τρόφιμα, έχουν ημερομηνία λήξης η οποία αναγράφεται εξωτερικά στις συσκευασίες τους, οπότε καλό είναι να τις κρατάτε για να τις τσεκάρετε ανά διαστήματα. Top tip: Εάν θέλετε οπωσδήποτε να πετάξετε τη συσκευασία, για να μη σας πιάνει χώρο, γράψτε με ένα στυλό ή μαρκαδόρο πάνω στο προϊόν την ημερομηνία που ξεκινήσατε να το χρησιμοποιείτε, αλλά και πόσο είναι το προσδόκιμο «ζωής» του, για να τα θυμάστε.

Όσο για το πώς θα ξέρετε πότε λήγουν τα προϊόντα σας; Στη συσκευασία τους υπάρχει ένα μικρό σχήμα που μοιάζει με δοχείο κρέμας με έναν αριθμό μέσα. Αυτός ο αριθμός αφορά τον αριθμό των μηνών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προϊόν. Για παράδειγμα, το 12M σημαίνει 12 Months (12 μήνες), δηλαδή ένα έτος. Επίσης, ελέγξτε εάν το «καπάκι» σε αυτό το σύμβολο είναι ανοιχτό ή κλειστό. Όταν είναι ανοιχτό σημαίνει ότι έχετε 12 μήνες για να το χρησιμοποιήσετε αφού ανοίξετε τη συσκευασία, ενώ όταν είναι κλειστό σημαίνει ότι έχετε 12 μήνες από την αγορά του -ακόμα κι αν δεν το έχετε χρησιμοποιήσει ακόμα.

Ο κανόνας των 3

Ένα άλλο βοηθητικό tip των ειδικών είναι να εφαρμόσετε τον κανόνα των 3. Κρατήστε τρία προϊόντα ανά κατηγορία: τρία καθαριστικά προσώπου, τρεις ορούς, τρεις ενυδατικές κρέμες, τρία αντηλιακά, τρία απολεπιστικά, τρία προϊόντα χειλιών, τρία toners, τρία προϊόντα για την ακμή και τρεις μάσκες. Έτσι θα εξοικονομήσετε χώρο στο boudoir σας και θα ξέρετε τι έχετε στη συλλογή σας ανά πάσα στιγμή.

Αποθηκεύστε σωστά τα προϊόντα περιποίησής σας

Η σωστή αποθήκευση των skincare προϊόντων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους. Αποθηκεύστε τα προϊόντα σας σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, που δεν εκτίθεται άμεσα στον ήλιο. Αποφύγετε να έχετε τα προϊόντα περιποίησης σε χώρους με υγρασία, όπως το μπάνιο, για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ φροντίστε να διατηρείτε τα καπάκια τους ερμητικά κλειστά για να μην μπει αέρας στο εσωτερικό τους και αλλοιωθεί η σύστασή τους.

Ξεχωρίστε τα αγαπημένα σας προϊόντα

Κατά τη διάρκεια του ξεκαθαρίσματος, εντοπίστε το brand ή συγκεκριμένα προϊόντα περιποίησης που ταιριάζουν απόλυτα στις ανάγκες του δέρματός σας και φροντίστε να τα χρησιμοποιείτε με συνέπεια. Μην παρασυρθείτε από το όμορφο packaging που μπορεί να έχουν μερικά από αυτά, αλλά σταθείτε μόνο στην αποτελεσματικότητά τους.