Ακριβώς όπως τα τρόφιμα, έτσι και τα προϊόντα μακιγιάζ έχουν ημερομηνία λήξης. Μάλιστα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν κρατάτε στο νεσεσέρ ή στο μπουντουάρ σας, κρατάτε μαζί και όλα τα μικρόβια που τα συνοδεύουν. Εάν πιστεύετε ότι έχετε καλλυντικά που ήρθε η ώρα να τους πείτε αντίο, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πότε λήγει το καθένα από αυτά και αρχίστε το ξεκαθάρισμα.

Concealer & Foundation

Εάν το concealer σας στεγνώσει, αλλάξει υφή, «σβολιάσει» ή μυρίζει διαφορετικά, ήρθε η ώρα να το πετάξετε. Όσο για το foundation, ένα μπουκάλι που δεν έχει ανοιχτεί, έχει διάρκεια ζωής για μερικά χρόνια- από τη στιγμή, όμως, που θα το ανοίξετε, είναι καλύτερο να το αντικαταστήσετε μετά από 6 έως 12 μήνες. Επίσης, κρατήστε τα foundation μακριά από τη θερμότητα και από χώρους όπου υπάρχει πολλή υγρασία, όπως το μπάνιο, γιατί μπορεί να αλλοιωθεί η σύστασή τους ή να αναπτυχθούν βακτήρια.

Top tip: Στο πίσω μέρος της συσκευασίας του προϊόντος υπάρχει ένα μικρό σχήμα που μοιάζει με συσκευασία κρέμας με έναν αριθμό μέσα. Αυτός ο αριθμός αφορά τον αριθμό των μηνών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προϊόν. Για παράδειγμα, το 18M σημαίνει 18 Months (18 μήνες), δηλαδή 1,5 έτος και το 12Μ είναι 12 μήνες δηλαδή ένας χρόνος. Επίσης, ελέγξτε εάν το «καπάκι» σε αυτό το σύμβολο είναι ανοιχτό ή κλειστό. Όταν είναι ανοιχτό σημαίνει ότι έχετε, για παράδειγμα, 18 μήνες για να το χρησιμοποιήσετε -αν έχει την ένδειξη 18Μ- αφού ανοίξετε τη συσκευασία, ενώ όταν είναι κλειστό σημαίνει ότι έχετε 18 μήνες από την αγορά του -ακόμα κι αν δεν το έχετε χρησιμοποιήσει ακόμα.

Πούδρα

Συνήθως, οι πούδρες προσώπου κρατάνε πολύ μετά την ημερομηνία λήξης τους  – αρκεί να βρίσκονται στις σωστές συνθήκες και με κλειστό καπάκι. Η makeup master Laura Mercier συνιστά να πετάτε τις πούδρες με σπασμένα καπάκια και να ελέγχετε για μούχλα και τυχόν ασυνήθιστες μυρωδιές. Το ίδιο ισχύει για τις σκιές ματιών και άλλα προϊόντα με βάση την πούδρα, όπως τα ρουζ.

Κραγιόν & lipgloss

Φροντίστε τα κραγιόν σας και θα διαρκέσουν έως και δύο χρόνια. Ωστόσο, μην τα αφήνετε ποτέ χωρίς καπάκι και ανά τακτά διαστήματα φροντίστε να τα καθαρίζετε με ένα μαντηλάκι για να απομακρύνετε τυχόν βακτήρια που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί πάνω τους. Όσο για τα lip gloss, μεταχειριστείτε τα σαν τη μάσκαρά σας: μη βγάζετε και βάζετε διαρκώς το βουρτσάκι μέσα στο tube για να αποφύγετε να περάσουν μικρόβια στο προϊόν αλλά και να αλλοιωθεί η σύνθεσή του. Αν αρχίσει να συμβαίνει το τελευταίο ή αλλάξει η υφή, ήρθε η ώρα να τα αποχωριστείτε.

Top tip: Τα προϊόντα για τα χείλη, όπως τα μολύβια χειλιών και τα κραγιόν, διαρκούν λίγο περισσότερο από ορισμένα προϊόντα μακιγιάζ, αλλά είναι σημαντικό να τα αλλάζετε τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Για να τα διατηρήσετε όσο πιο φρέσκα γίνεται και να αποφύγετε την πιθανότητα να γεμίσουν μικρόβια μπορείτε να ξύσετε τα μολύβια σας και αντίστοιχα να καθαρίσετε τα κραγιόν σας από πάνω ή να κόψετε ένα μικρό κομμάτι τους, ώστε να απομακρυνθεί το «κεφάλι» τους, όπου συσσωρεύονται τα περισσότερα βακτήρια.

Κρεμώδεις σκιές & κρεμώδη ρουζ

Τα κρεμώδη προϊόντα μακιγιάζ διαρκούν μόνο περίπου έξι μήνες, γιατί περιέχουν επιπλέον υγρασία στη σύνθεσή τους η οποία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.

Μάσκαρα

Makeup artists όπως η Bobbi Brown και η Sophie Tilley συνιστούν να αλλάζετε τη μάσκαρά σας κάθε τρεις μήνες. Όσο το βουρτσάκι βγαίνει από το σωληνάριο, χρησιμοποιείται και στη συνέχεια τοποθετείται ξανά στο σωληνάριο, μαζεύει βακτήρια που ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμούς στα μάτια σας. Εάν μια μάσκαρα έχει στεγνώσει ή έχει διαφορετική υφή, χρώμα ή άρωμα, πετάξτε τη αμέσως.

Eyeliner

Το υγρό eyeliner ή το pencil eyeliner πρέπει να αντικαθίσταται κάθε τρεις έως έξι μήνες. Τα pencil liners μπορεί να διαρκέσουν λίγο περισσότερο, αλλά το καπάκι πρέπει να διατηρείται πάντα καλά κλειστό.

Top Tip: Οι φόρμουλες σε μορφή μολυβιού έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, καθώς δεν περιέχουν νερό. Ωστόσο, περιέχουν μαλακτικά στοιχεία, για να «γλιστράνε» εύκολα στα μάτια. Φροντίστε να ξύνετε τα μολύβια σας για να τα διατηρείτε καθαρά, αλλά αν κάποιο από αυτά έχει στεγνώσει, θα το δείτε να σπάει εύκολα. Σε αυτήν την περίπτωση, ήρθε η ώρα να το απορρίψετε.