Για να παρατείνουμε τη ζωή μας και τη ζωή του πλανήτη, ερευνητές από την Ιαπωνία και την Αυστραλία προτείνουν να περιορίσουμε το κόκκινο κρέας από τη διατροφή μας και να στραφούμε προς τρόφιμα που είναι υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον, όπως τα μικρά ψάρια.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Global Health, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με μικρά ψάρια, όπως η ρέγγα και η σαρδέλα, θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να αποτρέψει 750.000 θανάτους που προκαλούνται από ασθένειες, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο ή ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Κόκκινο κρέας VS ψαριού

Είτε θέλετε να προστατεύσετε το περιβάλλον είτε να βελτιώσετε τη διατροφή σας, μειώνοντας το κόκκινο κρέας θα δείτε αλλαγές στη ζυγαριά και την υγεία σας.

Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of General Internal Medicine» ανέφερε ότι τα άτομα που έτρωγαν περισσότερες φιλικές προς το περιβάλλον τροφές έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνα που ακολουθούσαν ένα διατροφικό πλάνο με βάση το κρέας.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότερα στοιχεία συνδέουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών στον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutritionοι, όσοι καταναλώνουν περισσότερες από μία μερίδα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα φαίνεται να έχουν 62% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά του κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών και σε σοβαρές καρδιαγγειακές νόσους.

Αντίθετα, τα μικρά ψάρια είναι εξαιρετικά θρεπτικά και η κατανάλωσή τους δεν επιβαρύνει τον πλανήτη, αφού βρίσκονται σε μεγάλη αφθονία στους ωκεανούς του κόσμου.

Τα μικρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, η πρόσληψη των οποίων μπορεί να προλάβει τη στεφανιαία νόσο. Επίσης, περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη Β12. Έχουν, επίσης, το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από κάθε άλλη ζωική πηγή τροφής, υπογραμμίζει η ερευνητική ομάδα.

«Σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά όχι μόνο παρέχουν υψηλότερη συγκέντρωση βασικών θρεπτικών συστατικών, αλλά προλαμβάνουν και τα μη μεταδοτικά νοσήματα που σχετίζονται με τη διατροφή. Η μελέτη μας καταδεικνύει ότι η υιοθέτηση των μικρών ψαριών ως εναλλακτική λύση στο κόκκινο κρέας θα προσέφερε δυνητικά σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία (με την αποφυγή παγκοσμίως 0,5-0,75 εκατ. θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή), ιδίως όσον αφορά τη μείωση των ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.