Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά οι ειδικοί επιβεβαιώνουν πως είναι αλήθεια: το ντεμακιγιάζ είναι το Α για μια επιδερμίδα υγιή, φρέσκια και λαμπερή. Όσο και αν μοιάζει με αγγαρεία στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, ο σωστός καθαρισμός του προσώπου είναι ο μοναδικός τρόπος να διώξετε από την επιφάνεια της επιδερμίδας σας ό,τι την «πνίγει», από σκόνη και ρύπους μέχρι χρωστικές μακιγιάζ.

Γνωρίζετε, όμως, πώς να καθαρίζετε σωστά την επιδερμίδα σας; Τα tips που ακολουθούν δείχνουν το δρόμο για μια επιδερμίδα απόλυτα καθαρή, έτοιμη για τα επόμενα βήματα του skincare σας!

Πώς να κάνετε βήμα-βήμα σωστό ντεμακιγιάζ

  • Αρχικά, πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν το ντεμακιγιάζ για να αποφύγετε τη μεταφορά μικροβίων στο πρόσωπό σας.
  • Ήρθε η ώρα για ντεμακιγιάζ! Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα oil-based καθαριστικό (ή cleansing balm) ή ένα micellar water. Εάν επιλέξετε το πρώτο, εφαρμόστε μερικά pumps σε στεγνό δέρμα και κάντε απαλό μασάζ με το προϊόν σε όλο το πρόσωπο και τα μάτια. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δουλέψετε καλά το προϊόν με τα δάχτυλά σας, ειδικά στην περιοχή των ματιών, για περίπου ένα λεπτό, προκειμένου να διαλύσει τις χρωστικές ώστε με το ξέβγαλμα να απομακρυνθούν εντελώς από το πρόσωπό σας. Εάν, από την άλλη, χρησιμοποιήσετε micellar water, βρέξτε ένα βαμβάκι με αυτό και αφαιρέστε ταμποναριστά το μακιγιάζ. Δώστε μεγάλη προσοχή σε περιοχές όπως η γραμμή των μαλλιών, τα βλέφαρα και το πηγούνι, που συνήθως ξεχνάμε, και μην ξεβγάλετε με νερό.
  • Έπειτα, σειρά έχει το ντεμακιγιάζ σε μάτια και χείλη. Εάν φοράτε αδιάβροχη μάσκαρα ή eyeliner, ρίξτε λίγο έλαιο καθαρισμού ή micellar water σε ένα βαμβάκι. Κρατήστε και πιέστε απαλά το βαμβάκι στα μάτια για περίπου 15 έως 20 δευτερόλεπτα και σύρετε απαλά προς τα έξω. Εναλλακτικά, μπορείτε να διαλέξετε ένα ειδικό προϊόν για ντεμακιγιάζ ματιών, το οποίο στοχεύει σε αδιάβροχες φόρμουλες. Την ίδια μέθοδο μπορείτε να ακολουθήσετε και για τον καθαρισμό των χειλιών.
  • Ενώ ορισμένοι συζητούν εάν ο διπλός καθαρισμός είναι πραγματικά απαραίτητος ή όχι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι σημαντικός όσον αφορά το ντεμακιγιάζ. Ο πρώτος καθαρισμός αφαιρεί το μακιγιάζ, ενώ ο δεύτερος καθαρίζει το δέρμα. Μόλις τελειώσετε με τον πρώτο καθαρισμό, συνεχίστε με ένα ήπιο, ενυδατικό καθαριστικό προσώπου ή μια φόρμουλα κατάλληλη για τον τύπο της επιδερμίδας σας. Κάντε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις για περίπου 60 δευτερόλεπτα και ξεπλύνετε καλά με χλιαρό νερό.

Extra tips

  • Μην τρίβετε υπερβολικά το δέρμα κατά το ντεμακιγιάζ. Το σκληρό «τρίψιμο», ειδικά στην περιοχή των ματιών, μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς.
  • Τα προϊόντα ντεμακιγιάζ που είναι πολύ «σκληρά» ή δεν είναι κατάλληλα για τον τύπο της επιδερμίδας σας -σκεφτείτε ντεμακιγιάζ με οινόπνευμα-  μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και ξηρότητα στο δέρμα.
  • Μην παραμελείτε περιοχές, όπως η γραμμή των μαλλιών, τα βλέφαρα και η γραμμή της γνάθου, γιατί μπορεί να φράξετε τους πόρους και να εμφανιστούν σπυράκια σε εκείνα τα σημεία.
  • Όταν κάνετε ντεμακιγιάζ, φροντίστε να έχετε καθαρά χέρια, ενώ σε καμία περίπτωση μη σκουπίζετε το πρόσωπό σας με βρώμικες πετσέτες και μην ξαπλώνετε σε μαξιλαροθήκες που έχουν να αλλαχτούν καιρό.