Η γυναικεία καρδιά κινδυνεύει περισσότερο μεγαλώνοντας. Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, αυξάνονται απότομα μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (American College of Cardiology).

«Αυτή η μελέτη είναι μία από τις πρώτες που δείχνει ότι οι γυναίκες διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο μετά την εμμηνόπαυση και είναι σχεδόν το ίδιο ευάλωτες σε καρδιακά επεισόδια όσο οι άνδρες», δήλωσε η Έλλα Ισαάια, MD, παθολόγος στο Harbor-UCLA Medical Center και επικεφαλής της έρευνας.

«Είναι ήδη γνωστό ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν κινδύνους ως προς την υγεία της καρδιάς επειδή έχουν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, ορμονών που διατηρούν υπό έλεγχο την «κακή» χοληστερόλη και εκτελούν επιπρόσθετες λειτουργίες που προστατεύουν την καρδιά.

Αλλά η ομάδα μας θέλησε να εμβαθύνει και να υπογραμμίσει εντέλει την ανάγκη αναγνώρισης και μεγαλύτερης κατανόησης των πρώιμων ενδείξεων καρδιαγγειακών προβλημάτων στον γυναικείο πληθυσμό, τα οποία παραδοσιακά θεωρούνται ανδρική υπόθεση», συνέχισε η Δρ Ισαάια.

Για να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς

Οι επιστήμονες συνιστούν να αρχίσουμε να φροντίζουμε την καρδιά μας πριν καν μπούμε στην εμμηνόπαυση με ισορροπημένη διατροφή, καθημερινή άσκηση, ποιοτικό και επαρκή ύπνο καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής που την «θωρακίζουν», όπως η διακοπή του καπνίσματος και η διαχείριση του στρες μέσω μεθόδων όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός.

Οι τακτικές επισκέψεις στον γιατρό για έλεγχο της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την υγεία της καρδιάς είναι απαραίτητες.

«Η καρδιακή νόσος μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί. Ποτέ μην παραβλέπετε τα σημάδια για τα οποία θα πρέπει να ενημερωθείτε από τον καρδιολόγο σας και μην θεωρείτε σε καμία φάση της ζωής σας πως είναι αργά για να αρχίσετε να προσέχετε περισσότερο τον εαυτό σας», τόνισαν οι ίδιοι.

Άλλα θέματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες

Η γυναίκα, σε αυτή τη χρονική περίοδο της ζωής της, συχνά αντιμετωπίζει κι άλλα θέματα, όπως τον αποχωρισμό των παιδιών που φεύγουν από το σπίτι είτε για σπουδές ή για να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, γεγονός που μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα του στρες. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα εμφανίζεται το σύνδρομο της άδειας φωλιάς που δημιουργεί συναισθήματα στενοχώριας και κατάθλιψης.

Επίσης, μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με ένα διαζύγιο, με ασθένειες ή απώλειες αγαπημένων προσώπων, αλλαγές στην εμφάνιση και μειωμένη αυτοπεποίθηση.

Παρόλα αυτά, εάν μια γυναίκα έχει καλή ψυχολογία και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, θα βιώσει την εμμηνόπαυση ως μια θετική εμπειρία. Έτσι κι αλλιώς, πρόκειται για μια φυσιολογική φάση στη ζωή της και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αφήσει πίσω της κάποιες παλιές κακές συνήθειες και να περάσει σε άλλες πιο υγιεινές, ανακαλύπτοντας παράλληλα νέες πτυχές του εαυτού της.