Ο ήλιος λάμπει, τα πουλιά κελαηδούν, τα λουλούδια ανθίζουν και τα ζευγάρια… μαραζώνουν! Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, τα ποσοστά διαζυγίων κορυφώνονται την άνοιξη.

Φυσικά, οι άνθρωποι δεν ξυπνούν απλώς ένα ανοιξιάτικο πρωινό και αποφασίζουν να χωρίσουν. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι σκέφτονται το διαζύγιο πολύ πριν την αίτηση, αλλά το timing δεν φαίνεται κατάλληλο μετά τα Χριστούγεννα και τις οικογενειακές διακοπές ή γύρω στην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Οι χειμερινοί μήνες δεν είναι μόνο σκοτεινοί και κρύοι, αλλά μπορεί να είναι και δύσκολοι συναισθηματικά. Οι μικρότερες μέρες και η μειωμένη έκθεση στο φυσικό φως μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), η οποία μπορεί να επιδεινώσει τυχόν υποκείμενα συμπτώματα κατάθλιψης και γενικότερα, να χειροτερέψει την ψυχική υγεία ενός ατόμου.

Καθώς φτάνουμε στον Μάρτιο και οι μέρες γίνονται πιο μεγάλες, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να ξαναβρίσκουν την όρεξή τους. Μερικοί, μάλιστα, αισθάνονται ανανεωμένοι και έτοιμοι να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους, όπως ο τερματισμός μιας σχέσης, η μετακόμιση σε μια νέα πόλη ή η αλλαγή καριέρας.

Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να φθείρουν έναν γάμο, σύμφωνα με έρευνα του Forbes Advisor. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι περιλαμβάνουν:

  1. Επιλογές που έχουν να κάνουν με την καριέρα.
  2. Διαφορές στη γονική μέριμνα.
  3. Καταμερισμός της εργασίας του νοικοκυριού.
  4. Σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους.
  5. Οικονομικά προβλήματα.

Ποτέ δεν είναι αργά για μια καινούργια αρχή

Πολλές φορές η ζωή μας παρασύρει σε μονοπάτια που μας απομακρύνουν από τους στόχους μας. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε αυτό που πραγματικά επιθυμείτε ή να γίνετε αυτό που πάντα θέλατε.

Δεν είστε μόνοι. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι χωρίζουν μετά από μακροχρόνιες σχέσεις και γάμους.

Περισσότεροι από ένας στους τρεις ανθρώπους που παίρνουν διαζύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι άνω των 50 ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journals of Gerontology τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία της Pew Research από το 2017, το ποσοστό διαζυγίων μετά την ηλικία των 50 ετών σχεδόν διπλασιάστηκε από το 1990 έως το 2015.

Και μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2020 στο Journal of Family Issues διαπίστωσε ότι η στάση των ατόμων άνω των 50 ετών μετατοπίστηκε προς την υποστήριξη του διαζυγίου από το 1994 έως το 2012.

Καιρός για νέα ξεκινήματα

Η άνοιξη είναι μια καλή εποχή για reset και αποσυμπίεση. Μάλιστα, αυτή την άποψη την υιοθετούν και οι επιστήμονες, αφού σύμφωνα με μελέτη του Wharton School , η συγκεκριμένη εποχή είναι μία από τις καλύτερες στιγμές του έτους για να ξεκινήσει κανείς κάτι νέο ή να κάνει μια αλλαγή στη ζωή του.