Η επιστήμη το έχει επιβεβαιώσει επανειλημμένα: Οι κοινωνικές σχέσεις είναι σημαντικές για την ανθρώπινη ευτυχία και όσο περισσότεροι οι φίλοι (και το εύρος τους) τόσο πιο έντονο το αίσθημα της ευημερίας.

Η αλήθεια είναι όμως ότι ακόμα και εάν δημιουργήσουμε τις πιο όμορφες σχέσεις, οι περισσότερες από αυτές τείνουν να εξασθενούν στο πέρασμα του χρόνου, αφού με πολλούς «χανόμαστε» ακόμα και εάν δεν ήταν στις προθέσεις μας.

Κι ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε την επιθυμία να τους βρούμε και πάλι, συχνά δειλιάζουμε.

Παλιοί φίλοι VS αγνώστων

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser (SFU) και το Πανεπιστήμιο του Sussex διερεύνησαν το φαινόμενο, επιβεβαιώνοντας ότι οι άνθρωποι διστάζουν να επικοινωνήσουν με έναν παλιό φίλο τόσο όσο και να ξεκινήσουν μια συζήτηση με έναν άγνωστο, ακόμα και όταν έχουν την ικανότητα και την επιθυμία να το κάνουν.

Στην πλαίσια της έρευνάς τους, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications Psychology, οι ψυχολόγοι εξέτασαν τη στάση σχεδόν 2.500 συμμετεχόντων ως προς την επανασύνδεση με φίλους του παρελθόντος, τα εμπόδια και τους λόγους για να το κάνουν και αν οι στοχευμένες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να τους ενθαρρύνουν να στείλουν αυτό το πρώτο μήνυμα.

«Διαπιστώσαμε ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων (90%) ενδιαφερόταν ακόμα για ένα παλιό φίλο, με τον οποίο δεν είχε επαφή» λένε οι ερευνητές.

Γιατί είναι δύσκολη η επανασύνδεση;

«Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός (70%) ήταν ουδέτεροι, ή ακόμα και αρνητικοί στην ιδέα να αποκτήσουν ξανά επαφές ακόμη και όταν έβλεπαν θετικά την φιλία τους» αναφέρουν οι ερευνητές.

Ακόμα και όταν οι συμμετέχοντες ήθελαν να επανασυνδεθούν, πίστευαν ότι ο φίλος τους θα ήταν χαρούμενος να τους ακούσει, είχαν τα στοιχεία επικοινωνίας του και τους δόθηκε χρόνος να συντάξουν ένα μήνυμα και να το στείλουν, μόνο το ένα τρίτο περίπου έστειλε τελικά το μήνυμα.

Την επανασύνδεση εμπόδιζαν συνήθως ο φόβος της απόρριψης, ότι θα ήταν «πολύ άβολο μετά από τόσο καιρό» και ένα γενικότερο αίσθημα ενοχής.

Το μυστικό για να γίνει πιο εύκολη

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι υπήρχαν μόνο λίγοι λόγοι για να έρθουν ξανά σε επαφή με έναν παλιό φίλο. Ο πιο επιτακτικός ήταν τα γενέθλιά του και ως εκ τούτου το μήνυμα θα περιλάμβανε ευχές.

Η ανάμνηση μιας κοινής εμπειρίας ήταν ο δεύτερος λόγος που αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες ενώ ήταν λιγότερο πιθανό να σκεφτούν να έρθουν σε επαφή μαζί του για να του ζητήσουν μια χάρη.

Εμπνευσμένοι από μια παλαιότερη παρέμβαση σχετικά με τη συνομιλία με αγνώστους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια απλή άσκηση κοινωνικής σύνδεσης με τα τρέχοντα δίκτυα ήταν αρκετή για να προσπεράσουν οι συμμετέχοντες κάθε εμπόδιο.

Πρακτικά αυτό περιλάμβανε να στείλουν πρώτα μήνυμα σε ένα ζεστό φίλο, στρατηγική που αύξησε, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ποσοστά επικοινωνίας κατά πάνω από δύο τρίτα.