Το Σύνδρομο Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD) είναι μια κατάσταση που δημιουργεί έντονα συναισθήματα μελαγχολίας και θλίψης, κούρασης και εξουθένωσης, τα οποία θυμίζουν ένα είδος κατάθλιψης. Δεν είναι απαραίτητο να αισθάνεστε έτσι μόνο το φθινόπωρο που αρχίζει και σκοτεινιάζει. Μπορεί ακόμα και η άνοιξη, η εποχή της ανανέωσης να σας δημιουργεί περίεργα και άβολα συναισθήματα.

Το καλό είναι ότι την άνοιξη, που ο καιρός ανοίγει και οι μέρες μεγαλώνουν, είναι πιο εύκολο να βγείτε έξω και να χαρείτε τους ανθρώπους και τη φύση, νιώθοντας ευεξία και αναζωογόνηση. Οι παρακάτω συνήθειες, σίγουρα, θα σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε.

Οι τρόποι για να καταπολεμήσετε το Σύνδρομο Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD)

«Ρουφήξτε» το φυσικό φως

 Η έλλειψη ηλιοφάνειας το χειμώνα διαταράσσει την ισορροπία του εγκεφάλου και τη λειτουργία του σώματος. Την άνοιξη, ρουφήξτε το φως της ημέρας και προσπαθήστε να το απορροφήσετε όσο περισσότερο γίνεται. Ανοίξτε τα παράθυρα και τις κουρτίνες για να αεριστεί ο χώρος και να λουστεί στο φως. Μπορείτε ακόμα και να εργάζεστε κοντά σε κάποιο παράθυρο.

Το φως του ήλιου εκτοξεύει τα επίπεδα της ενέργειας και δημιουργεί το αίσθημα της χαράς και της πληρότητας.

Χαρείτε τη φύση

Προμηθευτείτε ό,τι χρειάζεστε για τη διαχείριση των πιθανών αλλεργιών και χαρείτε τη φύση. Ασχοληθείτε με τον κήπο σας, οργανώστε μια κοντινή πεζοπορία στο βουνό ή τη θάλασσα, πικ νικ ή χαλαρώστε σε κάποια παραλία.

Η επαφή με τη φύση ενδυναμώνει την ψυχή και το σώμα, ενώ δημιουργεί μια ισχυρή σύνδεση με τον κόσμο που ζούμε, ανατροφοδοτώντας την όρεξη για ζωή.

Γυμναστείτε

Κάθε είδος φυσικής δραστηριότητα βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD). Η έκκριση σεροτονίνης και ενδορφινών κατά τη διάρκεια της άσκησης βελτιώνει τη διάθεση, καταπολεμά το άγχος και δημιουργεί έντονα αισθήματα χαράς και ευεξίας.

Αν έχετε τη δυνατότητα να γυμναστείτε και στην ύπαιθρο ή κοντά στη θάλασσα, κάνοντας γιόγκα, ποδήλατο ή χαλαρό τρέξιμο, θα πολλαπλασιάσετε τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης που συνδυάζεται με την απόλαυση της φύσης.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Καθώς την άνοιξη η φύση αναπτύσσεται και ανθίζει, παραδειγματιστείτε από τη ροή της ζωής στην αλλαγή των εποχών και ανανεώστε τον εαυτό σας καθημερινά.

Αφιερώστε χρόνο σε λίγες βαθιές αναπνοές, απολαύστε ένα ολιστικό σπα ή μασάζ, σημειώστε στο ημερολόγιό σας όσα θετικά σας έχουν συμβεί τελευταία και πόσα έχετε καταφέρει. Αυτές οι απλές πρακτικές μπορούν να σας χαρίσουν ευημερία.

Συνδεθείτε

Σκεφτείτε ότι δεν είστε μόνοι στον κόσμο και ούτε οι μοναδικοί που μπορεί να αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα θλίψης και εξουθένωσης την άνοιξη. Μιλήστε με φίλους και την οικογένειά σας και μοιραστείτε όσα βιώνετε. Ίσως ανακουφίσετε τα συναισθήματά σας. Ακόμα και λίγες κουβέντες μπορεί να σας χαλαρώσουν και να σας προσφέρουν ελπίδα.

Φροντίστε τη διατροφή και την ενυδάτωσή σας

Μια ισορροπημένη διατροφή και η επαρκής ενυδάτωση θα σας θωρακίσει το σώμα και το μυαλό. Στις περιόδους της αλλαγής είναι απαραίτητο να νιώθουμε το σώμα μας δυνατό και έτοιμο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Εκμεταλλευτείτε τα δώρα της εποχης, τα πολύτιμα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε σε δροσερά smoothies και λαχταριστές σαλάτες. Ο συνδυασμός τους θα σας δώσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε και το απαραίτητο νερό.

«Χρωματίστε» τον χώρο σας

Βάλτε μια πινελιά ανανέωσης στον χώρο σας με όμορφα λουλούδια και τα αγαπημένα σας αρωματικά κεριά ή ένα κάδρο με μια εικόνα που σας εμπνέει. Η φρεσκάδα και η αλλαγή εκεί που βρίσκεστε καθημερινά θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε τη ροή της νέας εποχής.

Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια

Αν παρ’ όλα αυτά συνεχίσετε για πολύ καιρό να αισθάνεστε θλίψη και δυσκολεύεστε να ανταπεξέλθετε στις δραστηριότητές σας ή να απολαύσετε τη ζωή και τους φίλους σας, καλό θα είναι να μιλήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Ίσως χρειάζεται να σας καθοδηγήσει πιο στοχευμένα προς τις λύσεις που αναζητάτε και να σας ανακουφίσει ολιστικά, ξεκινώντας από τον εσωτερικό σας κόσμο και τα ψυχικά σας βάρη.

Άλλωστε, η ομορφιά και η ανανέωση ξεκινούν πάντα από μέσα και στη συνέχεια αντανακλούν προς τα εξω.