Η δημιουργία ενός ισχυρού και υγιούς δεσμού αποτελεί μια διαχρονική ανάγκη, ωστόσο όσο τα χρόνια περνούν, οι ερωτικές σχέσεις μοιάζει να γίνονται όλο και πιο περίπλοκες.

Μια πρώτη αιτία που όλο και πιο πολλές σχέσεις πλέον δεν αντέχουν στο χρόνο ίσως είναι τα social media, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Computers in Human Behavior. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσα παντρεμένα ζευγάρια χρησιμοποιούσαν πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν λιγότερο ευτυχισμένα στους γάμους τους σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν στραμμένη την προσοχή τους σε αυτά.

Τι άλλο μπορεί να κάνει πιο δύσκολες τις σχέσεις σήμερα;

Η… μουσική

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Psychology of Music αποκάλυψε ότι το 86% των πιο δημοφιλών νέων ερωτικών τραγουδιών περιλαμβάνουν στίχους που προάγουν ανθυγιεινές συμπεριφορές και λανθασμένα πρότυπα προσκόλλησης.

Η έμφαση που δίνεται στην εμφάνιση

Πολλές εφαρμογές γνωριμιών οδηγούν τους χρήστες στο να επιλέγουν τους πιθανούς τους συντρόφους με κριτήριο μονάχα την ομορφιά. Κι ενώ η εμφάνιση είναι το πρώτο που μας τραβά σε έναν άνθρωπο, δεν φαίνεται να είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας στις σχέσεις, όπως υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί. Μελετώντας τη σωματική έλξη σε νεόνυμφους, οι ίδιοι ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε αντιστοιχία μεταξύ του επιπέδου φυσικής έλξης του κάθε συντρόφου και της ικανοποίησης από τη σχέση. Μάλιστα, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι οι πιο ελκυστικοί σωματικά άνδρες ήταν στην πραγματικότητα οι λιγότερο ικανοποιημένοι από τους γάμους τους.

Η τεχνολογία

Ποιανού το τηλέφωνο δεν χτυπά ακατάπαυστα σήμερα; Λογικό είναι λοιπόν να υπάρχει απόσπαση προσοχής και στιγμές στιγμές να νιώθουμε πως… ανταγωνιζόμαστε τις συσκευές στη σχέση μας.

Οι πολλές ώρες εργασίας

Τα όρια μεταξύ του χρόνου εργασίας και του προσωπικού γίνονται όλο και πιο θολά όσο περνούν τα χρόνια και η έρευνα δείχνει ότι ο υψηλότερος φόρτος εργασίας οδηγεί σε μειωμένη ικανοποίηση στη σχέση.

Οι συνεχείς κρίσεις

Από τους αριθμούς των θανάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας έως τους πολέμους και τα εγκλήματα, ο κύκλος των κακών ειδήσεων τα τελευταία χρόνια αναπόφευκτα επηρέασαν και επηρεάζουν τη συναισθηματική ευεξία.

Έρευνες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται τόσο συναισθηματικά καταβεβλημένοι που δυσκολεύονται να πάρουν ακόμη και απλές αποφάσεις στην καθημερινή τους ζωή.

Τα υψηλά ποσοστά διαζυγίων

Το διαζύγιο μπορεί να είναι… μεταδοτικό.

Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Social Science Research Network έδειξε ότι ο χωρισμός ενός φίλου αυξάνει την πιθανότητα διαζυγίου στο ζευγάρι κατά 75%.

Το άγχος για τα οικονομικά

Το 2022, η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία ανέφερε τα υψηλότερα ποσοστά στρες που σχετίζονται με τα χρήματα από ποτέ. Η οικονομική πίεση μπορεί να θέσει σε δοκιμασία πολλές σχέσεις καθώς τα ζευγάρια καλούνται να βρουν τρόπους να τα βγάλουν πέρα.

Η ιδέα των αδελφών ψυχών…

Η πεποίθηση ότι υπάρχει μόνο ένα άτομο εκεί έξω για εμάς έχει ενισχυθεί τα τελευταία 50 χρόνια με μελέτες να δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν στις αδελφές ψυχές παρουσιάζουν δυσλειτουργική συμπεριφορά στις σχέσεις.

Καθώς τα συναισθήματα μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου, τα άτομα που πιστεύουν ότι είναι σε σχέση με την αδελφή ψυχή τους και όλα θα «πρέπει» να είναι πάντα εύκολα, με την ίδια ευκολία μπορεί να αρχίσουν να αναρωτιούνται αν η μοίρα έχει τελικά άλλα σχέδια για αυτά και να αλλάξουν πορεία, μην μπαίνοντας στη διαδικασία της «δουλειάς» που και οι δυο σύντροφοι σε μια υγιή σχέση θα πρέπει να καταβάλλουν για να εξελίσσεται και να ωριμάζει.