Πέντε μέρες μέσα στην εβδομάδα με οχτάωρα απαιτητικής εργασίας και στη συνέχεια λίγες ώρες για ξεκούραση και φροντίδα του σπιτιού και των αγαπημένων προσώπων, που μπορεί να είναι παιδιά και σύντροφοι, φίλοι και φυσικά κατοικίδια, η γυμναστική μοιάζει με άπιαστο όνειρο.

Όταν κάποιοι από εμάς καταφέρνουμε να πιάσουμε τον στόχο των δύο ή τριών ημερών άσκησης τις καθημερινές, η ευχαρίστηση μάς γεμίζει με ικανοποίηση και χαρά. Ακόμα, όμως, και αν δεν καταφέρετε να γυμναστείτε επαρκώς κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας, μην αναβάλετε την άσκησή σας για την επόμενη εβδομάδα. Ρουφήξτε τις ώρες του Σαββατοκύριακου για χαλάρωση και τόνωση του οργανισμού σας. Θα ευχαριστείτε τον εαυτό σας αργότερα. Σημασία έχει να εκμεταλλεύεστε τον χρόνο έξυπνα και παραγωγικά, απολαμβάνοντας τα μέγιστα αποτελέσματα από τις προπονήσεις σας.

Σύμφωνα με μελέτη, μεταξύ 1% και 3% των ασκούμενων γυμνάζονται μόνο τα Σαββατοκύριακα, λόγω έλλειψης χρόνου μέσα στην υπόλοιπη εβδομάδα. Ειδικότερα, κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» (weekend warriors), ενώ κάποιοι άλλοι αισθάνονται ντροπή που δεν ασκούνται καθόλου τις καθημερινές.

Δεν χρειάζεται να πιέζετε παραπάνω τον εαυτό σας. Όσο μεγαλώνουμε, οι υποχρεώσεις αυξάνονται «επικίνδυνα», μειώνοντας σταδιακά τον προσωπικό μας χρόνο. Η ενέργεια και η αφοσίωσή μας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είναι απαραίτητες για να ανταπεξέλθουμε σε όσα συμβαίνουν.

Ωστόσο, έρευνες αποδεικνύουν ότι όσοι ασκούνται κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας παρουσιάζουν συγκρίσιμα αποτελέσματα με εκείνους που, απλώς, τρέχουν για τις υποχρεώσεις τους.

Σημασία έχει να καταγράφετε 150 λεπτά αερόβιας άσκησης (όπως γρήγορο περπάτημα) και δύο ημέρες δυναμικής προπόνησης μέσα σε συνολικά επτά ημέρες, όπως αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Αν στις πέντε εργάσιμες ημέρες η άσκηση είναι δύσκολη για εσάς, βελτιστοποιήστε τις προπονήσεις σας το Σαββατοκύριακο. Οι παρακάτω συμβουλές θα μπορούσαν σε αυτή την περίπτωση να σας φανούν χρήσιμες:

Δεσμευτείτε να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε

Πολλοί άνθρωποι, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα δεν κρατούν καθόλου ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους. Οι συνεχείς έξοδοι με φίλους ή με την οικογένεια καταλαμβάνουν πολύτιμο χρόνο και τις δύο μέρες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να δεσμευτείτε απέναντι στον εαυτό σας σχετικά με τις ώρες που θα αφιερώσετε στην άσκησή σας. Ίσως είναι 20 λεπτά ίσως μια ώρα. Σημασία έχει η ποιότητα και η συνέπεια, που φέρουν τα θετικά αποτελέσματα σταδιακά στη διάθεση και στο σώμα σας.

Επιλέξτε ποικιλία δραστηριοτήτων

Το να ξοδέψετε τον χρόνο σας μόνο σε μία δραστηριότητα αποτελεί λάθος όταν έχετε μόνο 48 ώρες για την άσκησή σας.

Αυτό μπορεί στην πορεία και σωρευτικά να μην βοηθήσει το σώμα σας, που θα συνηθίσει στο ίδιο πράγμα χωρίς εναλλαγές, ή ακόμα να οδηγήσει και σε τραυματισμούς αν επικεντρώνεστε στη μέγιστη ένταση αυτής της δραστηριότητας λόγω της περιορισμένης συχνότητας άσκησης.

Θα μπορούσατε τη μία μέρα να κάνετε αερόβια άσκηση (με ποδήλατο, τρέξιμο ή κολύμπι) και την άλλη ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Αποσυνδεθείτε από την τεχνολογία

Τις λίγες και πολύτιμες ώρες που θα αφιερώσετε στην προπόνησή σας, αποσυνδεθείτε τελείως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον υπολογιστή, το κινητό και το tablet σας. Δώστε χρόνο στο μυαλό και το σώμα σας να μπουν στη διαδικασία της άσκησης ολιστικά χωρίς παρεμβολές.

Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν στο βάθος του χρόνου. Άλλωστε, κάθε κίνηση του σώματός μας, πρώτα περνάει από το μυαλό. Να είστε συγκεντρωμένοι και χαλαροί. Αδειάστε το νου από περιττές σκέψεις και νιώστε κάθε σπιθαμή του σώματός σας.

Βάλτε στο παιχνίδι τους φίλους ή την οικογένειά σας

Φανταστείτε τι ωραία που θα ήταν να κάνετε αερόβια άκσηση με ένα φίλο ή με τα παιδιά σας.

Έτσι θα μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε και ποιοτικό χρόνο μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα χωρίς να παραμελείτε την άσκησή σας. Μια μαγική πεζοπορία σε μονοπάτια στο βουνό, για παράδειγμα, ενδεχομένως να είναι μια συναρπαστική εμπειρία που θα μοιραστείτε με έναν φίλο αντί να επαναλάβετε μια βραδινή έξοδο για ποτό.

Να δίνετε προτεραιότητα στη διατροφή και την ξεκούραση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας

Ακόμα και αν δεν γυμνάζεστε τις υπόλοιπες πέντε ημέρες, προσπαθήστε να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και να ξεκουράζεστε. Η ψυχική και σωματική σας ευεξία τις προηγούμενες ημέρες θα βοηθήσει να είστε περισσότερο αποδοτικοί στις προπονήσεις του Σαββατοκύριακου.

Μην παραλείπετε τα λαχανικά, τα φρούτα, την πρωτεΐνη και τα καλά λιπαρά. Να κοιμάστε επαρκώς.

Σκεφτείτε ότι είστε «πολεμιστές» και όλη την εβδομάδα κάνετε την προετοιμασία σας για ένα αποδοτικό, παραγωγικό και ταυτόχρονα χαλαρωτικό και ευχάριστο Σαββατοκύριακό.