Ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί την τέταρτη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως. Πρόκειται για έναν πολύ επικίνδυνο τύπο καρκίνου καθώς τα συμπτώματα συχνά μιμούνται άλλες, λιγότερο σοβαρές καταστάσεις υγείας. Αυτό σημαίνει ότι η ασθένεια πολλές φορές εντοπίζεται αργά, όταν έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η νόσος αυξάνεται στους νέους, απηχώντας την τρέχουσα κατάσταση κατά την οποία πολλοί τύποι καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, έχουν αυξηθεί περισσότερο από 300% στους εφήβους τα τελευταία 20 χρόνια. Η τάση των ολοένα και νεότερων περιπτώσεων καρκίνου έχει συνδεθεί με το πρόχειρο φαγητό, την παχυσαρκία και τις τοξικές χημικές ουσίες.

Πρόσφατα, ερευνητές από την ιατρική σχολή «Rutgers Robert Wood Johnson» στο Νιου Τζέρσεϊ, έριξαν περισσότερο φως στη σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων στο στόμα και το στομάχι.

«Διαπιστώνουμε ότι το μικροβίωμα του στόματος και το μικροβίωμα του στομάχου συνδέονται και οι βλάβες που μπορεί να υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα μπορούν να μας αποκαλύψουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το περιβάλλον του στομάχου. Αυτό έχει τεράστια σημασία καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορισμένες δοκιμές και οδηγίες που αλλάζουν τις πρακτικές έγκαιρου εντοπισμού του καρκίνου», δήλωσε η Δρ Σρούθι Ρέντι Περάτι, συγγραφέας της μελέτης και ιατρός.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του στομάχου στις ΗΠΑ. Παράλληλα, περίπου 11.130 θάνατοι οφείλονται σε όγκους στο στομάχι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο», συμπλήρωσαν οι ερευνητες.

Η έρευνα

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα βακτηρίων του στόματος από 98 άτομα αφού τα ίδια έκαναν στοματική έκπλυση. Η ομάδα περιελάμβανε:

  • 30 ασθενείς με καρκίνο του στομάχου.
  • 30 άτομα με γνωστές προκακοήθεις γαστρικές παθήσεις, όπως φλεγμονή και λέπτυνση του βλεννογόνου του στομάχου.
  • 38 υγιή άτομα  (ομάδα ελέγχου)

Οι γιατροί βρήκαν βασικές διαφορές μεταξύ των στοματικών μικροβιωμάτων  (των μικροοργανισμών που κατοικούν στη στοματική κοιλότητα) μεταξύ της υγιούς ομάδας σε σύγκριση με την καρκινική ομάδα και τους προκαρκινικούς ασθενείς.

Υπήρξε επίσης πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των δειγμάτων από προκαρκινικούς ασθενείς και αυτούς με καρκίνο, υποδηλώνοντας ότι οι βασικές αλλαγές συμβαίνουν και μπορούν να ανιχνευθούν στο προκαρκινικό στάδιο.

«Αν εντοπίζουμε τους ασθενείς αφότου έχουν αναπτύξει καρκίνο, είναι λίγο-πολύ αργά. Η ιδανική στιγμή για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τον καρκίνο είναι όταν πρόκειται να μετατραπεί σε καρκίνο. Καταφέραμε να εντοπίσουμε άτομα που είχαν προκαρκινικές καταστάσεις μέσω μιας απλής στοματικής έκπλυσης. Ως εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης, αυτό έχει τεράστιες δυνατότητες» κατέληξε η Δρ Περάτι.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες μελέτες σε πολλά ιδρύματα, για να διασφαλίσουν ότι τα ευρήματα αυτά μπορούν να γενικευθούν σε έναν ευρύτερο πληθυσμό.