Όταν πρόκειται για την υγεία σας, ο τρόπος που βλέπετε τα πράγματα έχει σημασία, είτε προσπαθείτε να διαχειριστείτε ακόμα μία ημικρανία είτε την διάγνωση μιας χρόνιας πάθησης.

Τουλάχιστον σε αυτό το πόρισμα καταλήγει μια σειρά από επιστημονικές μελέτες, που υποστηρίζουν ότι η νοοτροπία κάθε ατόμου- βασικές υποθέσεις που κάνουμε και οδηγούν σε προσδοκίες και ανάλογες συμπεριφορές – μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της υγείας του.

Μπορεί να επηρεάσει η νοοτροπία την υγεία;

Σε μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες, οι ερευνητές συγκέντρωσαν ασθενείς με ημικρανία για να αποτελέσουν μέρος της έρευνας για την ημικρανία. Σε μερικούς από αυτούς δήλωσαν ότι θα αποτελούσαν την “ομάδα ελέγχου” (τους υγιείς συμμετέχοντες) για να βοηθήσουν στην έρευνα για τον ίλιγγο.

Αφού παρακολούθησαν βίντεο με τρενάκι του λούνα παρκ, όσοι ανατέθηκαν στην πρώτη ομάδα (τους ασθενείς με ημικρανία) ανέφεραν περισσότερη ζάλη (ένα παράπονο πολλών ασθενών με ημικρανία) και δήλωσαν ότι είχαν περισσότερες φορές πονοκέφαλο μέσα στον μήνα συγκριτικά με εκείνους που συγκαταλέγονταν στην “ομάδα ελέγχου”.

Με άλλα λόγια, οι ασθενείς που είχαν και εκείνοι πονοκεφάλους αλλά ήταν στην “ομάδα ελέγχου” ανέφεραν λιγότερους πονοκεφάλους ένα μήνα αφότου παρακολούθησαν ένα βίντεο που θα μπορούσε να τους είχε πυροδοτήσει ημικρανίες.

“Αυτό που κατανοούμε εδώ είναι ο αντίκτυπος των δηλώσεων καθώς και των ρόλων που αποδίδονται τόσο στην έρευνα όσο και στις εκβάσεις υγείας” αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Hauke Basedau του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Hamburg-Eppendorf.

Τα ευρήματα, είπε, παρέχουν μια εικόνα «που δεν είναι σημαντική μόνο για ακαδημαϊκούς σκοπούς, αλλά έχει επίσης πρακτικές επιδράσεις σε κλινικά περιβάλλοντα».

Τι υποστηρίζει η επιστήμη

Στο παρελθόν έχουν μελετηθεί οι επιδράσεις της νοοτροπίας σε διάφορες παθήσεις, όπως η ημικρανία, ο καρκίνος, η άσκηση και η χρόνια νεφρική νόσος.

Μάλιστα, η σύνδεση μεταξύ της υγιούς νοοτροπίας και των καλύτερων εκβάσεων υγείας φαίνεται να είναι τόσο ισχυρή, που οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ έχουν αναπτύξει ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για να διδάξουν στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης πώς να αξιολογούν και να βοηθούν στη βελτίωση της νοοτροπίας των ασθενών.

Τα επιστημονικά ευρήματα που υποστηρίζουν την εν λόγω σύνδεση, περιλαμβάνουν:

*Ασθενείς με καρκίνο που διαγνώστηκαν πρόσφατα και ολοκλήρωσαν ένα διαδικτυακό διαδραστικό πρόγραμμα που ονομάζεται «Παρέμβαση νοοτροπίας καρκίνου» φάνηκαν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία, να αντιμετωπίζουν καλύτερα και να έχουν λιγότερα σωματικά συμπτώματα, συγκριτικά με εκείνους που δεν έλαβαν μέρος στο διαδραστικό πρόγραμμα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

*Ασθενείς που έκαναν μια επέμβαση στο καρπό, γνωστή και ως απελευθέρωση του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα, οι οποίοι είχαν υψηλές προσδοκίες για τη θεραπεία και γνώσεις γύρω από το σύνδρομο, φάνηκαν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα 6 μήνες αργότερα, σύμφωνα με μελέτη, δημοσιευμένη στο Plastic and Reconstructive Surgery.

*Η νοοτροπία μπορεί ακόμα και να αποτελέσει προγνωστικό παράγοντα σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε έρευνα, τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος που έβλεπαν την άσκηση ως διασκεδαστική, ευχάριστη ή ως ευκαιρία για κοινωνική επαφή, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι ασκούνταν όταν κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο τρεις εβδομάδες μετά το τέλος της μελέτης.

Ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης φάνηκε να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας ακόμα και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν την κατάσταση της υγείας, τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας και τα δημογραφικά στοιχεία.

*Η νοοτροπία φαίνεται να είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους αλλά και για την διατήρησή του σωματικού βάρους σε επιθυμητά επίπεδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε περισσότερα από 6.100 μέλη ενός εθνικού προγράμματος απώλειας βάρους που έχασαν κατά μέσο όρο 24 κιλά και διατήρησαν το βάρος τους σταθερό για 3,4 χρόνια.

Για να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια κατά την προσπάθειά τους αλλά και για να παραμείνουν στην σωστή πορεία, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αντλούσαν κίνητρο από την καλύτερη εικόνα σώματος, την βελτιωμένη υγεία αλλά και την ανακούφιση από πόνους.

Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν σαφές ότι η σωστή νοοτροπία μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε ποικίλες παθήσεις υγείας, με την προϋπόθεση ότι ακούμε πάντα τις συμβουλές και τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

Για να καταφέρετε να αλλάξετε την νοοτροπία σας, προκειμένου να αισθανθείτε καλύτερα, αυξάνοντας τις πιθανότητες ταχύτερης ανάρρωσης, οι ειδικοί προτείνουν να “λέτε δυνατά την νοοτροπία που προσπαθείτε να υιοθετήσετε”.

Για παράδειγμα: “Αυτό το [πρόβλημα υγείας] είναι διαχειρίσιμο. Ακόμα κι εάν νιώθω άσχημα τώρα, θα νιώσω καλύτερα αργότερα”.