Τι είναι το binge-watching και γιατί δεν πρέπει να το συνδυάζεις με με το binge-eating; Φαντάσου πως βλέπεις το πρώτο επεισόδιο από μια σειρά που σου τράβηξε το ενδιαφέρον. Αποφασίζεις να δείς και το δεύτερο γιατί στο τέλος έγινε κάτι σημαντικό και θέλεις να μάθεις πώς θα εξελιχθεί. Πριν το καταλάβεις, έξω έχει ξημερώσει και έχεις δει όλο τον πρώτο κύκλο. Αυτό είναι το λεγόμενο binge-watching. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και με το φαγητό και να «φορτωθείς» περιττές θερμίδες.

Το binge-eating χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση πολύ μεγάλης ποσότητας φαγητού σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα, βιώνοντας παράλληλα ένα αίσθημα απώλειας ελέγχου της κατανάλωσης. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition», όταν τρώμε και η προσοχή μας αποσπάται, για παράδειγμα, από τη σειρά που παρακολουθούμε, η κατανάλωση τροφής είναι πιο πιθανό να είναι αυξημένη και οι πιθανότητες πρόσληψης σωματικού βάρους επίσης περισσότερες.

Προπονήσου με μαραθώνιο ταινιών και κάψε θερμίδες

Σίγουρα μπορείς να κάνεις λίγο τζόκινγκ μπροστά στην τηλεόραση. Ο χρόνος περνά πιο ευχάριστα στο διάδρομο όταν βλέπεις προγράμματα με ίδια θεματική, όπως ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Μια άλλη καλή επιλογή που θα σε βοηθήσει να βρείς το κίνητρο για να σηκωθείς από τον καναπέ ή το κρεβάτι είναι οι ταινίες από το σύμπαν της Marvel. Οι ήρωες –καλοί και κακοί– δεν σταματούν ποτέ να μάχονται και να αντιμετωπίζουν το αδύνατο, βρίσκοντας μπροστά τους ένα σωρό εμπόδια που πολλές φορές προκύπτουν από παλαιότερες αποφάσεις τους. Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Narrative Therapy and Community Work» έδειξε ότι οι ταινίες με υπερήρωες βοήθησαν τα μέλη μιας ομάδας υποστήριξης να γίνουν οι ήρωες των δικών τους ιστοριών, αλλά και να βρουν δύναμη να κόψουν τις κακές τους συνήθειες.

Δεν έχεις διάδρομο; Κι όμως, μπορείς να διανύσεις μεγάλες αποστάσεις χωρίς να κουνηθείς από τη θέση σου! Το επιτόπιο τρέξιμο με τα γόνατα ψηλά όχι μόνο αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, αλλά ζεσταίνει, επίσης, τους μυς του κορμού πολύ γρήγορα. Το αποτέλεσμα; Καλύτερη απώλεια λίπους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.

Δώσε στο σώμα σου ένα «διάλειμμα»

Την ώρα των τηλεοπτικών διαφημίσεων, σήκω από τον καναπέ και κάνε μια βόλτα μέσα ή γύρω από το σπίτι. Πέντε λεπτά χαλαρού περπατήματος κάθε μισή ώρα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να αποφύγει τις περισσότερες επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Medicine & Science in Sports and Exercise».

#20/20/20/20wallsquatchallenge

Κάθε 20 λεπτά σήκω και κάνε 20 wall squats. Τέντωσε και τα δύο χέρια ευθεία μπροστά στο ύψος των ώμων, με τις παλάμες παράλληλα με το πάτωμα. Με μια εισπνοή, βύθισε το σώμα σου προς τα κάτω κατά περίπου 20 εκατοστά, χρησιμοποιώντας την πλάτη σου στον τοίχο και τα πόδια σου ως στήριξη. Προσπάθησε να μείνεις σε βαθύ κάθισμα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Γλίστρησε πίσω στον τοίχο για να επιστρέψεις στην όρθια θέση.

Απέφυγε… τηλε-τροφές γεμάτες θερμίδες

Το τσιμπολόγημα μπροστά από την τηλεόραση μπορεί εύκολα να εκτροχιάσει τις προσπάθειές σου να διατηρήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, αφού όταν βλέπουμε ταινίες συχνά επιλέγουμε επεξεργασμένα σνακ γεμάτα θερμίδες και ζαχαρούχα αναψυκτικά – μια συνήθεια που μπορεί να μας φορτώσει με πολλές θερμίδες. Γι’ αυτό καλύτερη επιλογή είναι να φτιάξεις τα δικά σου ποπ κορν χωρίς βούτυρο και συντηρητικά. Επίσης, η σπιτική εκδοχή σου επιτρέπει να ελέγχεις την ποσότητα αλατιού.

*Tasty tip

Πρόσθεσε έξτρα γεύση στο ποπ κορν με καρυκεύματα (π.χ., γλυκιά πάπρικα, ρίγανη) ή αποξηραμένα φρούτα.