Το ήπαρ, μεταξύ άλλων, λειτουργεί ως…

Φίλτρο: Συγκρατεί τις περισσότερες επικίνδυνες ουσίες αποτρέποντάς τες να εισέλθουν στο αίμα και, από εκεί, να διοχετευτούν σε όλο το σώμα.

Καθαριστής: Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Παραγωγός: Παράγει πεπτικά ένζυμα και υγρά που βοηθούν στην πέψη των λιπών, καθώς και χοληστερόλη, η οποία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ορμονών, βιταμίνης D και χολής.

Μετατροπέας: Για να τροφοδοτήσει τα κύτταρα και τους ιστούς στο σώμα μας, αναλαμβάνει να μετατρέψει την τροφή που καταναλώνουμε σε ενέργεια υπό τη μορφή της γλυκόζης.

Αποθηκάριος: Συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μας συστατικά και προμηθεύει με αυτά το σώμα μας όταν τα χρειάζεται.

Προγραμματιστής: Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό το επιτυγχάνει συνθέτοντας γλυκόζη όταν το απαιτούν οι ανάγκες του οργανισμού μας.

Όλα όσα δεν «σηκώνει» το συκώτι ή ήπαρ

Αλκοόλ: Οι αλκοολικές νόσοι του ήπατος προκαλούνται από υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Επεξεργασμένα τρόφιμα, τρανς λιπαρά και ζάχαρη: Η υψηλή κακή LDL χοληστερόλη ανεβάζει σημαντικά τις πιθανότητες παθήσεων του ήπατος.

Αυξημένο βάρος: Η παχυσαρκία συνδέεται με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Ηπατίτιδα: Η χρόνια ηπατίτιδα Β και C ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος παγκοσμίως.

Κάπνισμα: Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Scandinavian Journal of Gastroenterology» έδειξε ότι το κάπνισμα συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κίρρωσης του ήπατος ανεξάρτητα από την πρόσληψη αλκοόλ.

Ξενύχτια: Το σώμα μας έχει τη μοναδική ιδιότητα να αυτοδιορθώνεται/συντηρείται. Κάθε όργανο έχει τις δικές του ώρες στο βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας. Για το συκώτι είναι το διάστημα από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 2 το πρωί. Κι αυτό γίνεται σωστά όταν κοιμόμαστε βαθιά.