Είναι γνωστό ότι η γυμναστική ωφελεί μυαλό, σώμα και πνεύμα. Τώρα νέα έρευνα από το University of South Australia αποκαλύπτει ότι ένα γρήγορο περπάτημα, λίγη αερόβια γυμναστική στο νερό ή ακόμη και ένα ελαφρύ τρέξιμο γύρω από το τετράγωνο – αν οι καρδιακοί σας παλμοί ανεβαίνουν, τότε ενισχύεται και η υγεία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι μεγαλύτεροι ενήλικες που παρέμειναν ενεργοί, εκτελώντας μέτρια έως έντονη φυσική δραστηριότητα φάνηκαν να έχουν σημαντικά καλύτερη ταχύτητα επεξεργασίας, μνήμη εργασίας και εκτελεστική λειτουργία.

Αμφίδρομη η σχέση ανάμεσα σε γυμναστική και εγκέφαλο

Τα μεγαλύτερα γνωστική οφέλη παρατηρήθηκαν, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μεταξύ των ατόμων που ενώ δεν έκαναν καθόλου μέτρια προς έντονη σωματική δραστηριότητα, ξεκίνησαν να αφιερώνουν μόλις πέντε λεπτά, γεγονός που καταδεικνύει ξεκάθαρα την ωφέλιμη δράση της άσκησης στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Αξιολογώντας δεδομένα από 585 μεγαλύτερους ενήλικες (ηλικίας 65-80 ετών) που συμμετείχαν στη μελέτη IGNITE* στις ΗΠΑ, οι ερευνητές εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ του χρόνου που αφιερώνεται στον ύπνο, της καθιστικής συμπεριφοράς, της ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας και της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του 24ώρου και της γνωστικής απόδοσης.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της υγείας του εγκεφάλου: “Aν κάνετε περισσότερη άσκηση, η υγεία του εγκεφάλου σας βελτιώνεται, αν κάνετε όμως λιγότερη, μπορεί να μειώνεται” αναφέρουν οι ίδιοι.

Είναι θέμα ισορροπίας

«Υπάρχουν τρεις αλληλοαποκλειόμενες συμπεριφορές του τρόπου ζωής μέσα στο 24ωρο – ύπνος, καθιστική συμπεριφορά και σωματική δραστηριότητα – και ο τρόπος που αλληλεπιδρούν, επηρεάζονται την υγεία», λένε οι ερευνητές.

«Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι το να είμαστε πιο δραστήριοι μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο μας ή ότι ο ποιοτικός νυχτερινός ύπνος μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειάς μας για να γυμναστούμε την επόμενη μέρα. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε είναι η βέλτιστη ισορροπία του χρόνου που αφιερώνουμε σε καθεμία από αυτές τις συμπεριφορές για να μεγιστοποιήσουμε τη γνωστική απόδοση».

«Σε αυτή τη μελέτη διερευνήσαμε πώς οι διαφορετικές συμπεριφορές μπορεί να επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Τα υψηλότερα επίπεδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας – δηλαδή η δραστηριότητα που εκτελείται σε υψηλότερες εντάσεις και αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και την αναπνοή σας – φάνηκαν να σχετίζονται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις» αναφέρουν οι ερευνητές.

Πώς ευνοεί ακριβώς τον εγκέφαλο;

«Συγκεκριμένα η φυσική δραστηριότητα “που φουσκώνουμε και ξεφουσκώνουμε” (όπως η αερόβια άσκηση) φαίνεται να βελτιώνει την ταχύτητα επεξεργασίας (πόσο γρήγορα σκέφτεται ο εγκέφαλος), την εκτελεστική λειτουργία (πόσο καλά σχεδιάζετε, εστιάζετε και κάνετε πολλαπλές εργασίες) και τη μνήμη εργασίας (την ικανότητα να συγκρατείτε πληροφορίες για μικρά χρονικά διαστήματα)» εξηγούν οι ερευνητές.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι φάνηκε να ισχύει και το αντίθετο: Τα χαμηλότερα επίπεδα αυτής της φυσικής δραστηριότητας υψηλότερης έντασης σχετίζονταν με χειρότερες επιδόσεις σε αυτά τα τεστ» καταλήγουν οι ίδιοι.

Τα ευρήματα φάνηκαν να είναι συνεπή σε διαφορετικά γενετικά και δημογραφικά υπόβαθρα.