Οι τακτικές συζητήσεις με φίλους, ο χρόνος που αφιερώνετε στην φύση και οι γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες συνδέονται στενά με την καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Curtin, η οποία αναδεικνύει τη δύναμη απλών, καθημερινών συμπεριφορών για τη βελτίωση της ευεξίας.

Η μελέτη εξέτασε περισσότερους από 600 ενήλικες της Δυτικής Αυστραλίας και αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που συνομιλούσαν με άλλους καθημερινά σημείωσαν 10 μονάδες υψηλότερη βαθμολογία σε μια τυπική κλίμακα ψυχικής ευεξίας από εκείνους που το έκαναν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Η καθημερινή ενασχόληση με τη φύση συνδέθηκε με αύξηση πέντε μονάδων, ενώ οι συχνές συναντήσεις με φίλους, η σωματική δραστηριότητα, η πνευματικότητα και η βοήθεια προς τους άλλους συνδέθηκαν επίσης με τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας.

«Δεν πρόκειται για ακριβά προγράμματα ή κλινικές παρεμβάσεις. Πρόκειται για συμπεριφορές που αποτελούν ήδη μέρος της ζωής πολλών ανθρώπων και μπορούν εύκολα να ενθαρρυνθούν μέσω μηνυμάτων δημόσιας υγείας», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Η συστηματική σύνδεση με άλλους, ακόμη και μια καθημερινή κουβέντα, μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στο πώς αισθάνονται οι άνθρωποι. Ομοίως, το να περνάτε χρόνο στην ύπαιθρο ή να κάνετε κάτι που απαιτεί σκέψη και συγκέντρωση, όπως το να λύνετε σταυρόλεξα, να διαβάζετε ή να μαθαίνετε μια νέα γλώσσα, παρέχει μια σημαντική πνευματική επανεκκίνηση» εξηγούν οι ίδιοι.

Οι 15 συμπεριφορές που χαρίζουν ευεξία

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 15 συμπεριφορές και διαπίστωσαν ότι ότι η ψυχική ευεξία αυξάνεται σταθερά με τη συχνότητα συμμετοχής σε αυτές τις συμπεριφορές.

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα διεξήχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν εξαιτίας των περιορισμών οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ήταν μειωμένες, το 93% των ερωτηθέντων δεν ανέφεραν ψυχολογική δυσφορία και οι μέσες βαθμολογίες ψυχικής ευημερίας ήταν συγκρίσιμες με τα διεθνή πρότυπα πριν από την πανδημία.

«Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει ότι όταν οι άνθρωποι υποστηρίζονται και ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε ψυχικά υγιείς συμπεριφορές, τα οφέλη μπορούν να γίνουν αισθητά σε ολόκληρη την κοινότητα» δηλώνουν οι ερευνητές.

«Πρόκειται για πρόληψη, όχι μόνο για θεραπεία» σημειώνουν και συμπληρώνουν «προσφέροντας βοήθεια στους ανθρώπους να παραμείνουν ψυχικά υγιείς πριν φτάσουν σε σημείο κρίσης».