Πόσο μπορεί να μας τρομάξει η σιωπή; Έχετε αναλογιστεί ποτέ; Καθημερινά παραπονιόμαστε για τους συνεχείς θορύβους που μας ενοχλούν. Όμως τι θα συνέβαινε αν έπρεπε να αναμετρηθούμε με την απόλυτη ησυχία; Θα ήταν κάπως… δύσκολα τα πράγματα, δείχνει νέα αποκαλυπτική έρευνα.
Η έρευνα και το ακραίο συμπέρασμα
Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, διαπιστώθηκε ότι η σιωπή είναι τόσο δυσάρεστη για ορισμένους ανθρώπους που προτιμούν να προκαλέσουν στον εαυτό τους ακόμη και ηλεκτροσόκ όταν στερούνται εξωτερικών ερεθισμάτων και ήχων, παρά να μείνουν μόνοι με τις σκέψεις τους!
Στην εν λόγω έρευνα, διεξήχθη μια σειρά πειραμάτων, τα οποία κατέγραψαν διάφορα αποτελέσματα σε ανθρώπους, όταν το μυαλό τους αποσυνδέθηκε από οποιοδήποτε ερέθισμα. Οι συμμετέχοντες παρέμειναν μόνοι σε ένα δωμάτιο για 15 λεπτά χωρίς βιβλία, ηλεκτρονικές συσκευές ή χαρτί και μολύβι. Σημειώθηκε ότι περίπου το 67% των ανδρών και το 25% των γυναικών προκάλεσαν στον εαυτό τους μικηλεκτροσόκ για να αποφύγουν την απουσία εξωτερικών ερεθισμάτων.
Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας έχει ψυχολογική χροιά. Είναι ότι κάποιοι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να καθοδηγήσουν τις σκέψεις τους προς μια ήρεμη και ευχάριστη κατεύθυνση κι έτσι προσπαθούν να αποφύγουν την εσωτερική τους σιωπή με κάθε κόστος.
Κοινωνία και σιωπή
Έχετε επιχειρήσει να αναζητήσετε ένα μέρος για να ακούσετε τη… σιωπή; Στην κοινωνία μας, σε μία εποχή που αναζητάμε διαρκώς ερεθίσματα, έχουμε συνηθίσει να κάνουμε διαρκώς κάτι. Επίσης, νιώθουμε πιο άνετοι, όταν και οι πέντε αισθήσεις μας είναι ενεργές και απασχολημένες. Επομένως, όπως παρατηρήθηκε και στην έρευνα, η σιωπή -η πλήρης δηλαδή απουσία ήχου- μπορεί να μας προκαλέσει δυσφορία.
Κρίνοντας από την ένταση του θορύβου στα εστιατόρια, τα μπαρ ή τα εμπορικά κέντρα και τη συνεχή μας ενασχόληση με συσκευές που παράγουν ήχους, όπως, μεταξύ άλλων, μουσική ή podcasts, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ίσως είμαστε υπερβολικά διεγερμένοι από ήχους, όπου κι αν βρισκόμαστε. Αυτό έχει γίνει η νέα κανονικότητα, άρα η απουσία ήχου μπορεί να φαίνεται αφύσικη και ανυπόφορη.
Πώς να κάνουμε την αρχή
Η απόδραση από κάθε εξωτερικό ήχο γίνεται όλο και πιο δύσκολη και η αποδέσμευσή μας από όλο αυτό σκηνικό, έστω και ια ένα μικρό χρονικό διάστημα, είναι μεγάλη πρόκληση. Για παράδειγμα, το να ανεβούμε σε ένα ψηλό βουνό και να ακούμε μόνο τους ήχους της φύσης, όπως τα κελαηδίσματα των πουλιών ή τα κύματα κάτω στον γκρεμό είναι μια καλή αρχή.
Η εύρεση ενός μέρους μακριά από τη φρενίτιδα της πόλης, χωρίς κάλυψη κινητής τηλεφωνίας ή διαδικτύου και χωρίς τους διαρκείς ηλεκτρονικούς ήχους της σύγχρονης ζωής απαιτεί σχεδιασμό και ίσως τελικά και λίγο θάρρος. Σύμφωνα με τους μελετητές, φαίνεται ότι αποτελεί μια άβολη κατάσταση για πολλούς από εμάς, μία κατάσταση που συχνά βρίσκουμε τρόπους να την αποφεύγουμε.