Δεν είναι ποτέ αργά για να βάλουμε τη γυμναστική στη ζωή μας – ειδικά αν θέλουμε να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας. Νέα διεθνής μελέτη δείχνει πως η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας στη μέση ηλικία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ, ακόμα κι αν δεν ήμασταν ποτέ πριν δραστήριοι.
Γυμναστική vs Αλτσχάιμερ
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, ανέλυσε δεδομένα από 337 ενήλικες, περίπου 60 ετών, που βρίσκονταν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ λόγω οικογενειακού ιστορικού. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη φυσική τους δραστηριότητα για περίπου τέσσερα χρόνια και διαπίστωσαν ότι όσοι ξεκίνησαν να κινούνται περισσότερο, εμφάνιζαν λιγότερη συσσώρευση του βλαβερού πρωτεϊνικού παράγοντα β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους – μιας από τις βασικές αιτίες που σχετίζονται με την ασθένεια.
Αντίθετα, όσοι έκανα καθιστική ζωή, εμφάνιζαν λέπτυνση στον εγκεφαλικό φλοιό – συγκεκριμένα σε περιοχές που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στα πρώιμα στάδια της νόσου. Το ανησυχητικό; Οι αλλαγές αυτές παρατηρήθηκαν πριν την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος.
Ο εγκέφαλος θυμάται ποιος τον φρόντισε…
Οι ειδικοί χώρισαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες, ανάλογα με το αν πληρούσαν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για φυσική δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμα και η μέτρια άσκηση – όπως ένα ζωηρό περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα – μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη. Όσοι ξεκίνησαν να γυμνάζονται μέσα στη διάρκεια της μελέτης είχαν καλύτερους εγκεφαλικούς δείκτες από εκείνους που εγκατέλειψαν την άσκηση ή δεν ξεκίνησαν καν.
Το ενθαρρυντικό είναι πως η θετική επίδραση ήταν «δοσοεξαρτώμενη»: όσο πιο πολύ αύξαναν τη δραστηριότητά τους, τόσο λιγότερη ήταν η βλάβη στον εγκέφαλο. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο – κάθε επιπλέον λεπτό κίνησης μετράει.
Τα αποτελέσματα αφορούν την πρώιμη, «προκλινική» φάση της νόσου Αλτσχάιμερ – όταν οι βιολογικές αλλαγές έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα συμπτώματα. Αυτή η περίοδος θεωρείται κρίσιμη για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της άνοιας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περίπου το 13% των περιπτώσεων Αλτσχάιμερ παγκοσμίως συνδέονται με τη φυσική αδράνεια. Αυτό σημαίνει πως η προώθηση της άσκησης, ακόμη και σε μέτρια επίπεδα, θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τη συχνότητα της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η νόσος Αλτσχάιμερ παραμένει ανίατη, όμως η πρόληψη φαίνεται να κρύβεται σε καθημερινές, εφικτές συνήθειες. Η τακτική φυσική δραστηριότητα ίσως να είναι το πιο απλό και αποτελεσματικό όπλο που έχουμε – και η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσουμε είναι τώρα.