Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι φυτοστερόλες, μια ουσία που βρίσκεται φυσικά σε διάφορα τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φυτικά έλαια, μπορούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό και να μειώσουν τη φλεγμονή – προστατεύοντας έτσι από καρδιοπάθειες και διαβήτη τύπου 2, εφόσον περιλαμβάνονται τακτικά στη διατροφή μας.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο κοινή μορφή διαβήτη παγκοσμίως ενώ η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση αναφέρει ότι περίπου το 48% των Αμερικανών ζουν με κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου, η οποία είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.
Ο Δρ Φενγκλέι Ουάνγκ, κύριος συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν τις απόψεις πως η κατανάλωση μιας υγιεινής φυτοφαγικής διατροφής με άφθονα λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να είναι ωφέλιμη για τον άνθρωπο.
Ενώ οι φυτοστερόλες υπάρχουν σε όλα τα φυτικά τρόφιμα, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βρίσκονται στα ανεπεξέργαστα φυτικά έλαια, όπως τα φυτικά, των ξηρών καρπών και το ελαιόλαδο.
Ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα κάσιους, σπόροι όπως η κολοκύθα και ο ηλίανθος, δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η βρόμη και το κριθάρι, καθώς και όσπρια όπως τα ρεβίθια, οι φακές και η σόγια είναι επίσης καλές διατροφικές πηγές φυτοστερολών. Η ουσία αυτή βρίσκεται επίσης σε λαχανικά όπως οι αγκινάρες, το μπρόκολο, τα φασολάκια, οι γλυκοπατάτες και το κουνουπίδι, καθώς και σε φρούτα όπως ο ανανάς, τα πορτοκάλια, τα μούρα και οι μπανάνες.
Φυτοστερόλες στη διατροφή μας και υγεία- Αναλυτικά η μελέτη
Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 200.000 Αμερικανούς ενήλικες για 36 χρόνια.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν περιοδικά να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφική τους πρόσληψη ώστε να μετρηθεί πόσα τρόφιμα πλούσια σε φυτοστερόλες κατανάλωναν.
Οι απαντήσεις τους αξιολογήθηκαν στη συνέχεια με τη χρήση διαφόρων στατιστικών μοντέλων για να εκτιμηθεί η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακής νόσου.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, οι ερευνητές κατέγραψαν ότι πάνω από 20.000 συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 και σχεδόν 16.000 καρδιαγγειακή νόσο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν περίπου πέντε μερίδες λαχανικών, τρεις μερίδες φρούτων, δύο μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως και μισή μερίδα ξηρών καρπών – όλα τρόφιμα πλούσια σε φυτοστερόλες – καθημερινά είχαν περίπου 10% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν κάποια από αυτές τις παθήσεις.
Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης μεταβολίτες – προϊόντα του μεταβολισμού – και άλλους βιοδείκτες του μεταβολισμού που βρέθηκαν σε δείγματα αίματος περίπου 40.000 ατόμων, για να κατανοήσουν την επίδραση των φυτοστερολών στη διαδικασία καύσης θερμίδων.
Ανακάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν φυτοστερόλες είχαν καλύτερο μεταβολισμό, κάτι που βοηθούσε στη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης και στη μείωση της φλεγμονής γύρω από την καρδιά.
Ο Δρ Ουάνγκ σημείωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως η κατανάλωση φυτοστερολών στη διατροφή μας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη στο σώμα και να προλάβει τις καρδιοπάθειες μέσω της πρόληψης της φλεγμονής.
Τα τρόφιμα που μελετήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας προτείνονται ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και συνδέονται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών και των ινών που περιέχουν.
Ωστόσο, οι επιστήμονες στην πιο πρόσφατη μελέτη δεν διευκρίνισαν με ποιον ακριβώς τρόπο παρατήρησαν ότι τα οφέλη προέρχονται συγκεκριμένα από την κατανάλωση φυτοστερολών.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο συνέδριο «Bioactives for Brain and Cardiometabolic Health» στο Όραντζ Κάουντι της Φλόριντα και πρόκειται να δημοσιευθεί στο έγκριτο περιοδικό Nutrition.