Η νέα τάση του καλοκαιριού ακούει στο όνομα Sardine Girl Summer και έχει κατακτήσει το TikTok: πολύχρωμα κουτιά με σαρδέλες, ρετρό αισθητική, κοσμήματα με ψαράκια, ακόμα και t-shirts εμπνευσμένα από τη θαλασσινή νοστιμιά. Μπορεί να ξεκίνησε ως aesthetic movement με ρίζες στην ποπ κουλτούρα και τις μεσογειακές διακοπές, όμως η σαρδέλα αποδεικνύεται το απόλυτο wellness icon. Μικρή στο μάτι, αλλά διατροφικά… πανίσχυρη!

Hot (and Healthy) Girl με… ω-3

Το trend τις βαφτίζει «hot girl fish» και η επιστήμη συμφωνεί: χάρη στα ω-3 και GLA λιπαρά οξέα, οι σαρδέλες συμβάλλουν στην ενίσχυση της λάμψης του δέρματος, της υγείας των μαλλιών, των ορμονών, αλλά και της ψυχικής διάθεσης.

Επιπλέον, τα ω-3 βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβων και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Οι σαρδέλες έχουν, επίσης, προστατευτική δράση ενάντια στο Αλτσχάιμερ, τα εγκεφαλικά επεισόδια και την άνοια. Το DHA, ένας τύπος ωμέγα-3, είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τη διατήρηση της μνήμης.

Σχετική μελέτη υποστηρίζει ότι η αυξημένη πρόσληψη εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA) – τα δύο πιο άφθονα λιπαρά οξέα στις σαρδέλες – συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως καρδιακές προσβολές και συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Λιγότερο κρέας, περισσότερες σαρδέλες

Έρευνες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας προτείνουν ότι η κατανάλωση του ψαριού στη διατροφή πρέπει να είναι συχνή και, συγκεκριμένα, σίγουρα δύο μέρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο BMJ Global Health, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με μικρά ψάρια, όπως η ρέγγα και η σαρδέλα, θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να αποτρέψει 750.000 θανάτους που προκαλούνται από ασθένειες, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο ή ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Τα μικρά ψάρια είναι εξαιρετικά θρεπτικά και η κατανάλωσή τους δεν επιβαρύνει τον πλανήτη, αφού βρίσκονται σε μεγάλη αφθονία στους ωκεανούς του κόσμου. Έχουν και το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από κάθε άλλη ζωική πηγή τροφής, υπογραμμίζει η ερευνητική ομάδα.

«Σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά όχι μόνο παρέχουν υψηλότερη συγκέντρωση βασικών θρεπτικών συστατικών, αλλά προλαμβάνουν και τα μη μεταδοτικά νοσήματα που σχετίζονται με τη διατροφή. Η μελέτη μας καταδεικνύει ότι η υιοθέτηση των μικρών ψαριών ως εναλλακτική λύση στο κόκκινο κρέας θα προσέφερε δυνητικά σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία (με την αποφυγή παγκοσμίως 0,5-0,75 εκατ. θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή), ιδίως όσον αφορά τη μείωση των ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.