Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο podcast Call Her Daddy, η Σαρλίζ Θερόν μίλησε ανοιχτά για το πώς ένιωσε ότι έχανε τον εαυτό της μέσα στις ερωτικές της σχέσεις: «Δεν ήξερα πια τι μου αρέσει. Όλα γύριζαν γύρω από τον άλλον. Δεν με είχα μέσα στην εξίσωση», εξομολογήθηκε.

Πολλές γυναίκες σε μακροχρόνιες σχέσεις αναγνωρίζουν αυτό το συναίσθημα: την αίσθηση απώλειας των αναγκών, των επιθυμιών και των ορίων, συχνά ως αποτέλεσμα της επιθυμίας να ικανοποιήσουν τον σύντροφό τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική εξάντληση, απώλεια αυτοεκτίμησης και δυσκολία στη δημιουργία υγιών σχέσεων στο μέλλον.

Οι προσδοκίες του συντρόφου μπορεί να συγκρούονται με τη δική μας άποψη για τον εαυτό μας, αλλά νιώθουμε ένα είδος πίεσης να συμβιβαστούμε. Ωστόσο, η διαρκής προσαρμογή και η έλλειψη ορίων έχουν ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της αξίας και το αίσθημα ανασφάλειας. Στην ουσία, ρισκάρουμε περισσότερα προσπαθώντας να είμαστε κάποιες που δεν είμαστε.

Από πού πηγάζει αυτό;

Ο φόβος ότι ο σύντροφος θα φύγει, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική προσαρμογή. Επιπλέον, όταν μια γυναίκα δεν έχει καλή εικόνα για τον εαυτό της, μπορεί να αναζητήσει την αποδοχή μέσω της σχέσης.

Μπορείς να είσαι σε σχέση και να είσαι ο εαυτός σου

Δεν είναι κακό να σου αρέσει κάτι που δεν αρέσει στο ταίρι σου, είναι αναγκαίο. Η απώλεια του εαυτού ξεκινά όταν σταματάς να κάνεις πράγματα για σένα.

Δοκίμασε κάτι που σε γεμίζει, σε ξεκουράζει ή σε κάνει να νιώθεις δημιουργική, όπως:

  • Γιόγκα ή διαλογισμό

  • Δημιουργική γραφή, journaling ή scrapbooking

  • Ζωγραφική, μαγειρική, φωτογραφία

  • Τρέξιμο ή περπάτημα

  • Να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να δεις μια ταινία που διάλεξες εσύ

Οι νέες δραστηριότητες θα σε βοηθήσουν να διευρύνεις τον κοινωνικό σου κύκλο. Οι φίλοι προσφέρουν κάτι που οι σχέσεις (ακόμα και η πιο δυνατές) δεν μπορούν πάντα να καλύψουν πλήρως: άλλες οπτικές ή απόψεις.

Πες στο ταίρι σου τι νιώθεις

Η ειλικρινής επικοινωνία μπορεί να ενισχύσει τη σχέση. Θέσε όρια, ρώτα κι εσύ πώς νιώθει ο άλλος και βρείτε πού μπορούν να συνυπάρχουν η ατομικότητα και η συντροφικότητα.

Το ζητούμενο δεν είναι να διαλέξεις ανάμεσα στον έρωτα και στον εαυτό σου – είναι να δημιουργήσεις «χώρο» στη ζωή σου και για τα δύο.

Η επιστήμη πίσω από τις σχέσεις

Σύμφωνα με έρευνες, όταν βρισκόμαστε μέσα σε μία σχέση, έχουμε τη δυνατότητα να επιδράσουμε καταλυτικά στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του συντρόφου μας, να τον βοηθήσουμε να πετύχει ή ακόμη και να αποτρέψουμε την επίτευξη των στόχων του, μέχρι και να διαμορφώσουμε τα στοιχεία του χαρακτήρα του.

Μέσω της αλληλοϋποστήριξης, ωφελείται όχι μόνο ο καθένας ξεχωριστά ως μονάδα, αλλά και η ίδια η σχέση. Ο σκοπός είναι να οδηγηθούμε σε μία προσωπική αλλά και σε μία συναισθηματική πλήρωση, με απώτερο στόχο να ανακαλύψουμε ή τουλάχιστον να πλησιάσουμε, όχι απλώς τον αληθινό, αλλά τον ιδανικό μας εαυτό.