Η νοσταλγία για το σπίτι ή αλλιώς homesickness είναι μια απόλυτα φυσιολογική εμπειρία και ψυχολογική κατάσταση, αλλά πολλές φορές μπορεί να γίνει δύσκολη στη διαχείρισή της.

Όταν μάλιστα βρισκόμαστε μακριά από το οικείο περιβάλλον μας, είτε πρόκειται για τον τόπο μας, την οικογένεια ή ακόμα και ένα αγαπημένο μέρος, το σώμα και το μυαλό αντιδρούν με συγκεκριμένους τρόπους.

Τι είναι η νοσταλγία για το σπίτι;

Η νοσταλγία έχει να κάνει με την προσκόλληση, όπως εξηγούν οι ειδικοί. Όταν νιώθουμε νοσταλγία, αισθανόμαστε ανασφάλεια και δυσφορία για το που βρισκόμαστε, σωματικά και συναισθηματικά. Επιθυμούμε κάτι που στο μυαλό μας είναι γνωστό, προβλέψιμο, σταθερό και ασφαλές.

Δεν έχει απαραίτητα σχέση με το αν το παλιό μας περιβάλλον ήταν ιδανικό ή όχι. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες στο σπίτι του, αλλά να νιώθει νοσταλγία ακόμα και σε έναν όμορφο και ήρεμο νέο χώρο.

Και αυτό εξηγείται διότι συχνά η νοσταλγία συνοδεύεται από έναν εξιδανικευμένο τρόπο που θυμόμαστε το παρελθόν, θυμόμαστε το σπίτι ως κάτι όμορφο, ξεχνώντας τις αρνητικές πλευρές.

Τι συμβαίνει στο μυαλό και το σώμα όταν μας λείπει το σπίτι μας;

Είτε έχετε φύγει για σπουδές, έχετε μετακομίσει σε μια νέα πόλη ή απλώς ταξιδεύετε για διακοπές, η νοσταλγία για το σπίτι είναι μια κοινή συναισθηματική εμπειρία. Η επιθυμία για το σπίτι αποτελεί συχνά θέμα βιβλίων, τραγουδιών και ταινιών. Διάσημοι έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη νοσταλγία που ένιωσαν και πώς τη ξεπέρασαν.

Αλλά τι ακριβώς νιώθουμε όταν νιώθουμε νοσταλγία; Και γιατί αυτή η αίσθηση μπορεί να είναι τόσο έντονη που να προκαλεί και σωματικά συμπτώματα;

Η νοσταλγία για το σπίτι συνδέεται συχνά με έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, θλίψη και αίσθημα απώλειας. Είναι σαν ένα «πένθος» για το γνώριμο περιβάλλον που έχουμε χάσει.

Συχνά συνοδεύεται από:

  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Απώλεια όρεξης
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Σωματική ένταση και αίσθημα νευρικότητας

Το σώμα ενεργοποιεί την αντίδραση «μάχης ή φυγής» όταν βρίσκεται σε άγνωστο περιβάλλον, προκαλώντας αισθήματα άγχους και δυσφορίας.

Οι ειδικοί διακρίνουν δύο βασικά είδη νοσταλγίας: την αγχώδη (με συμπτώματα στο στομάχι, νευρικότητα) και την πένθιμη (με έντονη θλίψη και νοσταλγία).

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την ψυχολογική κατάσταση;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτούμε ότι η νοσταλγία είναι φυσιολογική και προσωρινή. Η συνειδητοποίηση ότι αυτά τα αρνητικά συναισθήματα είναι μέρος της προσαρμογής βοηθά να περάσουν πιο γρήγορα.

Μερικές πρακτικές συμβουλές περιλαμβάνουν:

  • Βρείτε έναν χώρο που να μπορείτε να επισκέπτεστε συχνά, όπως ένα καφέ ή ένα πάρκο, ώστε να νιώσετε οικειότητα.
  • Δημιουργήστε μια καθημερινή ρουτίνα για να νιώσετε σταθερότητα.
  • Κάντε νέες κοινωνικές επαφές: μιλήστε με συναδέλφους, συμμαθητές, ντόπιους ή γείτονες.
  • Μιλήστε ανοιχτά για τα συναισθήματά σου. Η ανταπόκριση και η συμπόνια από άλλους μπορεί να μειώσει το αίσθημα μοναξιάς.
  • Να είστε ευγενικοί και υποστηρικτικοί με τον εαυτό σας.

Η νοσταλγία για το σπίτι είναι μια βαθιά ανθρώπινη εμπειρία που αφορά την ανάγκη μας για ασφάλεια και οικειότητα. Είναι προσωρινή και μπορούμε να τη διαχειριστούμε με υπομονή, κατανόηση και αυτοφροντίδα.