Από την αρχή έως το τέλος του καλοκαιριού, μιλώντας για φρούτα, το μυαλό μας πηγαίνει σίγουρα στο καρπούζι και το πεπόνι. Και τα δύο μάς παρέχουν πλήθος συστατικών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και, φυσικά, άφθονο νερό. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούνται από πολλούς παχυντικά καθώς η γλυκιά τους γεύση τα έχει κατατάξει, αδίκως, στα φρούτα που προσθέτουν κιλά. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έχουν πολλές θερμίδες γιατί περιέχουν πολύ νερό.
Τι μας προσφέρει μία φέτα πεπόνι;
- Όπως όλα τα φρούτα, το πεπόνι, λόγω των φυσικών σακχάρων του, μας δίνει ενέργεια.
- Είναι πλούσιο σε κάλιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, το οποίο, δυστυχώς, το καλοκαίρι χάνεται εν αφθονία με τον ιδρώτα.
- Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως βιταμίνης C και β-καροτενίου, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και την προστασία του από καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.
- Περιέχει υψηλά ποσά αδενοσίνης, μιας ουσίας με αντιπηκτικές ιδιότητες που δρα προστατευτικά ενάντια στα εγκεφαλικά επεισόδια.
- Στα θρεπτικά συστατικά του περιλαμβάνεται και η βιταμίνη Β6, που είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Τι μας προσφέρει μία φέτα καρπούζι;
- Το καρπούζι μάς δίνει κι αυτό ενέργεια.
- Περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου και βιταμινών C και Α, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό βοηθά στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού.
- Είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, ένα συστατικό που ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και έχει συνδεθεί από πολλές μελέτες με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, και ειδικότερα του προστάτη.
- Χαρακτηριστικό του λευκού τμήματος ανάμεσα στην κόκκινη σάρκα και τη φλούδα του είναι ότι διαθέτει την ουσία κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη, η οποία συγκαταλέγεται στα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα και προάγει την ομαλή λειτουργία των αγγείων και τη βελτίωση της κυκλοφορίας.
- Στη μεταξύ τους σύγκριση, θα δίναμε ένα ελαφρύ προβάδισμα στο πεπόνι. Υπερτερεί σημαντικά σε κάλιο, το οποίο χρειαζόμαστε το καλοκαίρι γιατί το χάνουμε μέσω του ιδρώτα. Παράλληλα, έχει περισσότερες φυτικές ίνες καθώς επίσης και βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. Όσον αφορά το θερμιδικό τους περιεχόμενο, είναι χαμηλό και σχεδόν ισάξιο και στα δύο φρούτα. Εάν καταναλωθούν σε ελεγχόμενη ποσότητα, τόσο το καρπούζι όσο και το πεπόνι έχουν να μας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με χαμηλό ενεργειακό κόστος.
Συγκριτικός πίνακας θρεπτικών συστατικών
Ποιο είναι πιο ωφέλιμο;
Ανά 100 γρ. | Πεπόνι | Καρπούζι |
Θερμίδες | 34 | 30 |
Νερό | 90,15 γρ. | 91,45 γρ |
Απλά σάκχαρα | 7,86 γρ. | 6,2 γρ. |
Φυτικές ίνες | 0,9 γρ. | 0,4 γρ. |
Ασβέστιο | 9 χγρ. | 7 χγρ. |
Κάλιο | 267 χγρ. | 112 χγρ. |
Βιταμίνη C | 36,7 χγρ. | 8,1 χγρ |
Φυλλικό οξύ | 21 χγρ. | 3 χγρ. |
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία τον Χάρη Γεωργακάκη, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc στην Κλινική Διατροφή.