Οι wellness influencers και οι διασημότητες – από τη Gwyneth Paltrow μέχρι τη Jennifer Aniston και τη Miranda Kerr – ορκίζονται στον χυμό σέλινου για τη μείωση του πρηξίματος και τη βελτίωση της όψης και της υγείας του δέρματος. Πρόσφατα προστέθηκε στη λίστα και η Amanda Seyfried, που μοιράστηκε τη δική της συνταγή. Μάλιστα, αποκάλυψε πως το συγκεκριμένο ρόφημα αποτελεί το πρώτο βήμα της πρωινής ρουτίνας της.

Γιατί η Amanda Seyfried κάνει το σέλινο χυμό

  • Υποστηρίζει το πεπτικό σύστημα
  • Μπορεί να μειώνει τη φλεγμονή
  • Ενυδατώνει στο μέγιστο τον οργανισμό
  • Ενισχύει την υγεία του δέρματος

Τόσο η κατανάλωση του χυμού σέλινου όσο και η κατανάλωση του ωμού σέλινου έχουν οφέλη για την υγεία. Ο χυμός σέλινου προσφέρει μια συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών και κατ’ επέκταση γρήγορη ενυδάτωση, καθώς παρασκευάζεται από τα πλούσια σε νερό κοτσάνια του λαχανικού. Επιπλέον, ο χυμός σέλινου συχνά διαφημίζεται για τα πιθανά πεπτικά του οφέλη, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των γαστρικών υγρών και στην προώθηση της εντερικής κίνησης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό. Επίσης, μπορείτε να λάβετε πολύ μεγαλύτερο όγκο θρεπτικών συστατικών και ηλεκτρολυτών όταν κάνετε χυμό το σέλινο. «Επειδή είναι πιο εύκολο να καταναλωθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν είναι σε χυμό, μπορεί να είναι και πιο αποτελεσματικό ειδικά για εσάς που αναζητάτε ένα άμεσο boost ενυδάτωσης, βιταμινών και μετάλλων όπως η βιταμίνη C, το κάλιο και το φυλλικό οξύ.

Πότε πρέπει να τον καταναλώνετε

Ενώ δεν υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση σχετικά με την ιδανική ώρα για να πιείτε τον χυμό σέλινου, καλό είναι να τον καταναλώνετε το πρωί με άδειο στομάχι για διάφορους λόγους: μπορεί να υποστηρίξει την πέψη και την ενυδάτωση μετά από τον ύπνο όπου το σώμα αφυδατώνεται. Η υψηλή περιεκτικότητα του χυμού σέλινου σε νερό μπορεί να ενισχύσει στην αναπλήρωση των χαμένων υγρών, ενώ η φυσική ισορροπία νατρίου και καλίου μπορεί να αυξήσει επίπεδα ηλεκτρολυτών και να βοηθήσει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα, οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που βρίσκονται στο σέλινο, όπως τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές όταν καταναλώνονται πριν από οτιδήποτε άλλο, ενισχύοντας ενδεχομένως την καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό.