Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες με υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ1 -που περιέχεται σε πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το λάχανο, το bok choy και το kale – μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μάλιστα, 1 έως 1,5 φλιτζάνι αυτών των λαχανικών φαίνεται να είναι αρκετό για να προστατεύσει την καρδιά.

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά “θωρακίζουν” την καρδιά

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, παρακολούθησε πάνω από 1.400 γυναίκες από την Αυστραλία ηλικίας 75 ετών για 14,5 χρόνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσες είχαν την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ1, που ισοδυναμούσε με περίπου ένα φλιτζάνι ωμά ή μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα φυλλώδη λαχανικά, φάνηκαν να έχουν:

  • 43% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από αθηροσκληρωτικές αγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με εκείνες με τη χαμηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ1.
  • 29% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • 5,6% μείωση της αθηροσκλήρωσης χωρίς συμπτώματα.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, μια ομάδα διαταραχών που επηρεάζουν τη καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, πρόκειται για την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Η αθηροσκλήρωση, επίσης γνωστή ως αθηρωματική αγγειακή νόσος, μια υποομάδα των καρδιαγγειακών παθήσεων, κατά την οποία η πλάκα συσσωρεύεται στο εσωτερικό των αρτηριών, τις στενεύει και περιορίζει τη ροή του αίματος, είναι η κύρια αιτία θανάτου, επειδή συχνά οδηγεί σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, τις πιο θανατηφόρες μορφές καρδιαγγειακών παθήσεων.

“Αυτές οι ποσότητες βιταμίνης Κ1 μπορούν να καταναλωθούν εύκολα κάθε μέρα, προσθέτοντας περίπου ένα φλιτζάνι από αυτά τα λαχανικά σε γεύματα, όπως οι σαλάτες, το μεσημεριανό ή το βραδινό, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει μια στρατηγική χαμηλού κινδύνου για τη βελτιστοποίηση της καρδιαγγειακής υγείας” δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Montana Dupuy, υποψήφια διδάκτωρ και βοηθός ερευνητή από το Nutrition & Health Innovation Research Institute του Edith Cowan University.

Αν και η υπόθεση ότι τα λαχανικά ευνοούν την καρδιαγγειακή λειτουργία, οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που να ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον τα εν λόγω ευρήματα προκύπτουν από μελέτη παρατήρησης, δίχως να τεκμηριώνεται άμεση αιτιότητα.