Για δεκαετίες, συνηθίζαμε να αποφεύγουμε τα αυγά καθώς οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι μπορεί να αυξάνουν την χοληστερόλη. Νέα μελέτη όμως, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση δύο αυγών ημερησίως στο πλαίσιο μιας δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά φάνηκε να μειώνει τη κακή χοληστερόλη σε σύγκριση με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά με ελάχιστη κατανάλωση αυγών.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες που απέφευγαν τα αυγά αλλά έτρωγαν άφθονα κορεσμένα λιπαρά δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση στα επίπεδα χοληστερόλης τους, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι σημείωσαν ότι «τα κορεσμένα λιπαρά, όχι η διαιτητική χοληστερόλη, φαίνεται να αυξάνουν την LDL χοληστερόλη» – ένα εύρημα που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την καθημερινή μας διατροφή.

Η επιστημονική μελέτη έχει δημοσιευθεί στο American Journal of Clinical Nutrition.

Τα αυγά και πάλι στο προσκήνιο

Οι ερευνητές του University of South Australia συγκέντρωσαν 61 υγιείς ενήλικες με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και τους ανέθεσαν τρεις διαφορετικές δίαιτες διάρκειας πέντε εβδομάδων με τυχαία σειρά.

Η πρώτη δίαιτα μιμούνταν τις τυπικές διατροφικές συνήθειες: υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά, με τους συμμετέχοντες να περιορίζονται σε ένα μόνο αυγό την εβδομάδα. Η δεύτερη δίαιτα επέτρεπε δύο αυγά ημερησίως, αλλά διατηρούσε τα κορεσμένα λιπαρά σε χαμηλά επίπεδα δίνοντας έμφαση στα άπαχα κρέατα, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και τις φυτικές πρωτεΐνες. Η τρίτη δίαιτα απέκλεισε εντελώς τα αυγά, διατηρώντας παράλληλα υψηλά κορεσμένα λιπαρά μέσω τροφών όπως το βούτυρο και το γιαούρτι με πλήρη λιπαρά.

Και οι τρεις δίαιτες περιείχαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων και οι συμμετέχοντες έλαβαν εβδομαδιαίες συνεδρίες με διαιτολόγο. Οι εξετάσεις αίματος στο τέλος κάθε περιόδου πέντε εβδομάδων αποκάλυψαν εντυπωσιακές διαφορές, σύμφωνα με τους ερευνητές, με 48 συμμετέχοντες να ολοκληρώνουν και τις τρεις φάσεις της δίαιτας.

Τα κορεσμένα λιπαρά ο “ένοχος”

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν δύο αυγά ημερησίως στα πλαίσια μιας διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά εμφάνισαν μείωση της κακής χοληστερόλης κατά μέσο όρο κατά 5,7 μονάδες, σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν τη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Στην περίπτωση των συμμετεχόντων που απέφευγαν τα αυγά διατηρώντας υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, δεν παρατηρήθηκε καμία βελτίωση στα επίπεδα χοληστερόλης τους, ανέφεραν οι ερευνητές, οι οποίοι εντόπισαν την άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και των επιπέδων κακής χοληστερόλης σε όλους τους συμμετέχοντες. Όπως επεσήμαναν οι ίδιοι, για κάθε επιπλέον γραμμάριο κορεσμένου λίπους που καταναλώνονταν καθημερινά, η κακή χοληστερόλη φάνηκε να αυξάνεται.

Ενώ τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η παρούσα μελέτη διεξήχθη σε υγιείς ενήλικες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για πέντε εβδομάδες ανά δίαιτα. Ως εκ τούτου το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, καθώς τα ευρήματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άτομα με υποκείμενες καρδιαγγειακές ή μεταβολικές παθήσεις.