Νέα μεγάλη αμερικανική κλινική μελέτη δείχνει ότι οι φλαβανόλες, φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο κακάο και κυρίως στη μαύρη σοκολάτα, ίσως παίζουν ρόλο στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής που συνδέεται με τη γήρανση.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για δύο χρόνια σχεδόν 600 άνδρες και γυναίκες γύρω στα 70, υγιείς κατά την έναρξη της μελέτης. Στο τέλος της περιόδου, όσοι κατανάλωναν σταθερά υψηλότερες ποσότητες φλαβανόλων κακάο εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) – ενός βασικού δείκτη φλεγμονής στο αίμα – σε σύγκριση με όσους δεν το έκαναν.

Αν και η μείωση φαινόταν μικρή στα χαρτιά, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να μεταφράζεται σε σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες βελτιώσεις παρατηρήθηκαν σε άτομα που ξεκινούσαν με ήδη αυξημένα επίπεδα φλεγμονής.

Τι είναι το «inflammaging»

Η φλεγμονή είναι το φυσικό «όπλο» του οργανισμού απέναντι σε λοιμώξεις και τραυματισμούς. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου τείνει να παραμένει σε χαμηλά αλλά μόνιμα επίπεδα, ακόμη και χωρίς εξωτερικό ερέθισμα. Αυτή η κατάσταση, γνωστή και ως «inflammaging», λειτουργεί σαν μια «σιγανή φωτιά» που φθείρει σταδιακά αγγεία, μυς, οστά και εγκέφαλο, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρδιοπάθειας, αδυναμίας, ή προβλημάτων μνήμης.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Age and Ageing, δείχνουν ότι τα φυτικά συστατικά του κακάο μπορεί να συμβάλουν στο «φρενάρισμα» αυτής της διαδικασίας, προσφέροντας στον οργανισμό καλύτερες άμυνες με το πέρασμα των χρόνων.

Τι πρέπει να ξέρουμε για την σοκολάτα

Η μελέτη ενισχύει προηγούμενες ενδείξεις για τα οφέλη του κακάο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προϊόντα σοκολάτας έχουν την ίδια δράση. Η περιεκτικότητα σε φλαβανόλες εξαρτάται από την επεξεργασία του κακάο, ενώ η προσθήκη ζάχαρης και λιπαρών μπορεί να εξουδετερώσει τα πιθανά οφέλη.

Έτσι, αν θέλουμε να ενισχύσουμε την πρόσληψη φλαβανόλων μέσω της διατροφής μας, είναι προτιμότερες οι λιγότερο επεξεργασμένες μορφές κακάο ή η σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο (π.χ. 70% και άνω), πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ανοίγει ένα υποσχόμενο πεδίο για τους επιστήμονες που μελετούν τη γήρανση

Τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι θα ζήσουν περισσότερο ή θα αποφύγουν ασθένειες χάρη στο κακάο, αλλά προσθέτουν σημαντικά στοιχεία για τον ρόλο των φυτικών συστατικών στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να φανεί αν οι αλλαγές στους δείκτες φλεγμονής οδηγούν όντως σε καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.

Μέχρι τότε, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές – και λίγη ποιοτική μαύρη σοκολάτα – μπορεί να αποτελέσει ακόμη ένα κομμάτι του παζλ της υγιούς γήρανσης, πλάι στη σωματική δραστηριότητα, τον επαρκή ύπνο και τη γενικότερη φροντίδα του οργανισμού μας.