Το να παραμένουμε πνευματικά δραστήριοι και σωματικά υγιείς όσο μεγαλώνουμε δεν είναι μόνο θέμα γονιδίων. Η αντιγήρανση είναι αποτέλεσμα καθημερινών μικρών καθημερινών επιλογών και η διατροφή βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.
9 τροφές για αντιγήρανση
1. Ελαιόλαδο
Το ελληνικό «χρυσάφι» είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και ελαϊκό οξύ, που προστατεύουν τα κύτταρα και μειώνουν τη φλεγμονή.
2. Σκούρα πράσινα λαχανικά
Σπανάκι, kale, ρόκα, σέσκουλα: γεμάτα καροτενοειδή, βιταμίνες A, C και K και φυλλικό οξύ. Μελέτες δείχνουν ότι μια μερίδα την ημέρα προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νοητική φθορά.
3. Λιπαρά ψάρια
Σολομός, σαρδέλα, γαύρος, σκουμπρί. Τα ω-3 λιπαρά τους μειώνουν ενισχύουν τη μνήμη και συμβάλλουν στην ελαστικότητα των αγγείων.
4. Matcha
Η ιαπωνική σκόνη πράσινου τσαγιού περιέχει κατεχίνες και L-θειανίνη, ουσίες που συνδυάζουν αντιοξειδωτική προστασία με καλύτερη συγκέντρωση και χαλάρωση.
5. Μύρτιλα (blueberries)
Τα μικρά «μπλε διαμάντια» είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, οι οποίες βελτιώνουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων και υποστηρίζουν τη μνήμη.
6. Καρύδια
Πηγή φυτικών ω-3, αντιοξειδωτικών και φυτικών στερολών. Η καθημερινή κατανάλωση σχετίζεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και λιγότερα καρδιολογικά προβλήματα.
7. Αβοκάντο
Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Μελέτες δείχνουν ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες που το καταναλώνουν έχουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης.
8. Γιαούρτι
Προβιοτικά και πρωτεΐνη σε μια κρεμώδη μορφή. Η μικροβιακή ισορροπία στο έντερο συνδέεται με καλύτερη άμυνα στον οργανισμό.
9. Φακές
Γεμάτες φυτική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες που συμβάλλουν στη μείωση χρόνιων νοσημάτων και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
Το timing έχει σημασία
Ενώ ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να μας αναγκάσει να τρώμε σε ακανόνιστες ώρες, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα γεύματα αργά το βράδυ ή τα μη σταθερά πρότυπα διατροφής μπορούν να συμβάλουν σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Αντίθετα, η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος γευμάτων, κατά το οποίο η πλειονότητα των τροφίμων καταναλώνεται νωρίτερα μέσα στην ημέρα, φαίνεται να προάγει την καλύτερη μεταβολική υγεία.
Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων τους νωρίτερα μέσα στην ημέρα τείνουν να έχουν καλύτερη διαχείριση βάρους, χαμηλότερη χοληστερόλη και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων τους αργότερα.
Το πρωινό άλλωστε δεν χαρακτηρίζεται τυχαία το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Έρευνες δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πείνα, ενθαρρύνοντας ενδεχομένως την υπερκατανάλωση τροφής σε μεταγενέστερα γεύματα. Όσοι τρώνε πρωινό τακτικά τείνουν να έχουν πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.