Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να κάνετε το kale ακόμα πιο θρεπτικό: Συνδυάστε το με ελαιόλαδο.
To kale, που συγκαταλέγεται στα superfoods, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C και Κ. Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Food Nutrition, η κατανάλωση kale με ελαιόλαδο βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει περισσότερες από τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει.
Kale & ελαιόλαδο – Το wellness δίδυμο
Χρησιμοποιώντας ένα προσομοιωμένο ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός ωμού ή μαγειρεμένου kale με ελαιόλαδο ενισχύει την απορρόφηση των καροτενοειδών — αντιοξειδωτικών που μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.
«Τα βασικά θρεπτικά συστατικά του kale —ειδικά τα καροτενοειδή— είναι λιποδιαλυτά. Αυτό σημαίνει ότι δεν διαλύονται καλά στο υδατώδες περιβάλλον του γαστρεντερικού σωλήνα όταν το kale καταναλώνεται μόνο του, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την ποσότητα που μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός μας», εξηγεί η Δρ Ruojie Vanessa Zhang, PhD, συν-επικεφαλής της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Division of Food, Nutrition, and Exercise του University of Missouri-Columbia.
Ένας εύκολος τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη του kale είναι να το συνδυάσετε με μια σάλτσα ή dressing που έχει βάση το λάδι. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το λάδι διευκολύνει τη διαδικασία απορρόφησης, καθώς αφού διασπαστεί στο έντερο, σχηματίζει δομές που ονομάζονται «μικτές μικκύλλες» (“mixed micelles”). Αυτές βοηθούν στη διάλυση και μεταφορά των καροτενοειδών μέσα από το εντερικό τοίχωμα, ενισχύοντας έτσι την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.
Πόσο λάδι είναι αρκετό;
Αν και η έρευνα δεν προσδιόρισε ακριβώς πόσο ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιηθεί, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν χρειάζονται «υπερβολές» για να επωφεληθείτε από την ενισχυμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αρκεί μια μέτρια ποσότητα, περίπου μία έως δύο κουταλιές της σούπας στη σαλάτα σας.
Δεδομένου ότι η νέα έρευνα διεξήχθη σε εργαστήριο με μοντέλο γαστρεντερικού σωλήνα, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί ακριβώς τι συμβαίνει όταν τρώτε και αφομοιώνετε το kale και το ελαιόλαδο.
«Γενικά, τα περισσότερα λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά απορροφώνται καλύτερα όταν συνδυάζονται με καλά λιπαρά» αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.
Οι βιταμίνες Α, D, Ε και Κ είναι όλες λιποδιαλυτές. Το λυκοπένιο είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις τομάτες και τις κόκκινες πιπεριές και η απορρόφησή του επίσης, ενισχύεται όταν συνδυάζεται με ελαιόλαδο ή άλλα καλά λιπαρά.