Έχει πάρει το όνομά της από τον body builder και ηθοποιό, Arnold Schwarzenegger. Η δημοφιλής άσκηση «Arnold Press» μία από τις κορυφαίες κινήσεις άρσης βάρους, αποτελεί μια παραλλαγή της πρέσας ώμων και συμβάλλει στην ενδυνάμωση του δελτοειδούς των ώμων αλλά και των κοιλιακών σας. «Πρόκειται για μια πολύ καλή άσκηση αν θέλετε να σμιλέψετε τους ώμους σας και να αποκτήσετε δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος» λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί στον τομέα του fitness.

Γιατί χρειαζόμαστε δυνατούς ώμους

Η δύναμη των ώμων είναι ένα σημαντικό στοιχείο κάθε ρουτίνας προπόνησης δύναμης. Όχι μόνο θα σας βοηθήσει με πολλές λειτουργικές κινήσεις, όπως το να βγάζετε πράγματα από τα ντουλάπια ή να σηκώνετε τσάντες, αλλά συμβάλλει ταυτόχρονα στην διατήρηση της καλή στάσης του σώματος, αποτρέποντας την πτώση των ώμων προς τα εμπρός.

Η σωστή τεχνική της arnold press περιλαμβάνει την ελεγχόμενη περιστροφή και την ανύψωση. Ξεκινάτε κρατώντας τα βάρη μπροστά από το πρόσωπό σας, τα μπράτσα σας είναι παράλληλα με το έδαφος , οι αγκώνες σας λυγισμένοι στις 90 μοίρες και οι παλάμες κοιτούν προς το πρόσωπό σας. Στη συνέχεια ανοίγετε τους αγκώνες προς τα έξω και στις δύο πλευρές των ώμων σας, κρατώντας τους λυγισμένους και περιστρέφοντας τις παλάμες προς τα εμπρός.

Στην συνέχεια πιέζετε τα βάρη πάνω από το κεφάλι σας, καθώς ισιώνετε τα χέρια σας. Για να επαναφέρετε τα χέρια σας στην αρχική θέση, αντιστρέφετε την κίνηση.

Τα πιο κοινά λάθη όταν κάνουμε arnold press

Όπως καταλαβαίνουμε, η σωστή τεχνική εμπεριέχει πολλές κινήσεις. Και με τόσα κινούμενα μέρη (κυριολεκτικά), υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορεί να «χάσουμε» και να μην αποκομίσουμε τελικά όλα τα οφέλη της άσκησης. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη, που θέλετε να αποφύγετε, περιλαμβάνουν:

#1 Σπρώχνετε προς τα εμπρός

Η πρώτη «παγίδα» σχετίζεται με την ώθηση του βάρους κατά την εκτέλεση της άσκησης. Θυμηθείτε ότι θέλετε να σηκώνετε τα χέρια σας ευθεία προς τα επάνω, διατηρώντας τον πλήρη έλεγχο της ώθησης. Ελέγξτε την τεχνική σας και σιγουρευτείτε ότι δεν σπρώχνετε προς τα εμπρός.

#2 Χρησιμοποιείτε την ορμή

Ένα άλλο συνηθισμένο σφάλμα είναι η χρήση της ορμής, της φόρας που δημιουργείται κατά την εκτέλεση και όχι η ενεργοποίηση των μυών. Για να καταλάβετε αν κάνετε αυτό το λάθος, παρακολουθήστε τα χέρια σας κατά την εκτέλεση της κίνησης. Αν δεν είναι σφιχτά ή εάν τρέμουν, πιθανότατα να χρησιμοποιείτε το λεγόμενο «momentum» (ορμή).

#3 «Ξεχνάτε» τους κοιλιακούς σας

Μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε τον πυρήνα σας, μιας και πρέπει να χρησιμοποιήσετε τους κοιλιακούς σας αν θέλετε να σταθεροποιήσετε το πάνω μέρος του σώματός σας με τρόπο που να επιτρέπει στους ώμους σας να περιστρέφονται και να στρίβουν με τον σωστό τρόπο.