Το κάλιο δεν είναι ένα τόσο διάσημο συστατικό των τροφών και του σώματός μας αλλά είναι απόλυτα απαραίτητο. Αποτελεί βασικό ηλεκτρολύτη του οργανισμού μας και είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματος. Παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία μια διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα συστολικής και διαστολικής πίεσης, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπέρταση, αλλά και σε όσους καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες νατρίου.

Η έρευνα

Για του λόγου το αληθές μια νέα μελέτη που έγινε στην Ολλανδία και δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «European Heart Journal» έδειξε ότι σε γυναίκες άνω των 45 ετών μια διατροφή πλούσια σε κάλιο δρα μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την επίδραση της πρόσληψης καλίου στην αρτηριακή πίεση, μετά από προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και την πρόσληψη νατρίου.

Στις γυναίκες, βρήκαν μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καλίου και της συστολικής αρτηριακής πίεσης (SBP) – καθώς όταν η πρόσληψη καλίου αυξήθηκε, η πίεση μειώθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε γυναίκες με υψηλή πρόσληψη νατρίου (το οποίο είναι επιβαρυντικό για την αρτηριακή πίεση), κάθε 1 γραμμάριο ημερήσιας αύξησης του καλίου στη διατροφή τους συσχετίστηκε με 2,4 χιλιοστά στήλης υδραργύρου (mm/Hg) χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Τι ρόλο παίζει το κάλιο

Σύμφωνα με τους ερευνητές το εύρημα αυτό είναι σημαντικό, καθώς δείχνει ότι ο περιορισμός του αλατιού και του νατρίου δεν είναι ο μόνος παράγοντας στον οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Είναι σίγουρα μία από τις πρώτες οδηγίες που δίνονται σε άτομα με αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, αφού η υψηλή πρόσληψη νατρίου συγκαταλέγεται στις κυριότερες αιτίες εμφάνισης υπέρτασης. Ωστόσο, εκτός από τη μείωση του νατρίου της διατροφής, η επαρκής πρόσληψη καλίου μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ρύθμιση της πίεσης.

Σε ποιες τροφές θα το βρούμε

Καλές πηγές καλίου είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, με υψηλότερη περιεκτικότητα στην μπανάνα, το δαμάσκηνο, το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, το σύκο, το πεπόνι, το αβοκάντο, τα σέσκουλα, τα σπαράγγια, τα κολοκύθια, η πατάτα και η γλυκοπατάτα, τα όσπρια και το γάλα.

Οι ενήλικοι πρέπει να καταναλώνουν 3.510 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου την ημέρα.