Όσο σημαντικό είναι να επιλέγουμε τα σωστά τρόφιμα για να έχουμε ενέργεια, άλλο τόσο σημαντικό είναι να γευματίζουμε στην ώρα μας. Δεν είναι ασυνήθιστο λόγω των φορτωμένων προγραμμάτων μας να παραλείπουμε το πρωινό μας ή να τρώμε πολύ αργά το βράδυ. Το αποτέλεσμα; Μειωμένα επίπεδα ενέργειας και μόνιμο αίσθημα κόπωσης.

Ποιες είναι οι τροφές που μας βοηθούν να ανακτήσουμε τη χαμένη μας δύναμη και πότε είναι η καλύτερη στιγμή να καταναλώνουμε τα κυρίως γεύματά μας;

Διαβάστε επίσης: Αϋπνία παρά την κούραση; Γιατί συμβαίνει και πώς θα το ξεπεράσετε

Τα 5 τρόφιμα που πρέπει να προτιμάτε όταν πια κουραστήκατε να νιώθετε κουρασμένοι

#1 Σπανάκι

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά προσφέρουν μια σειρά από ζωτικά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη συνολική μας ευεξία. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το σπανάκι.

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και πολλά άλλα, το σπανάκι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερβολικής κόπωσης, αυξάνοντας παράλληλα την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Η κατανάλωσή του, μπορεί επίσης να:

  • Μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.
  • Ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Προάγει την υγεία των οστών.
  • Συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
  • Προάγει την υγεία των ματιών.
  • Μειώσει την υπέρταση.

#2 Μπανάνες

Οι μπανάνες μας βοηθούν να παραμείνουμε γεμάτοι ενέργεια όλη την ημέρα, παρέχοντάς μας επαρκή ποσότητα υδατανθράκων. Αποτελούν επίσης ένα εξαιρετικό φρούτο που τονώνει τη διάθεση καθώς είναι φυσικά εμπλουτισμένο με σεροτονίνη.

Υψηλό σε αντιοξειδωτικά και ζωτικά θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνη C, αυτό το φρούτο βοηθά:

  • Στη βελτίωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
  • Στην καλή πέψη.
  • Στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας.
  • Στη βελτίωση της υγείας των νεφρών.
  • Στη σωστή αποκατάσταση μετά τη σωματική άσκηση.

#3 Παντζάρι

Αυτό το κόκκινο βολβοειδές λαχανικό είναι μια εξαιρετική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ, η πρωτεΐνη, η βιταμίνη C, το κάλιο και τα νιτρικά άλατα.

Η κατανάλωση παντζαριών στην απαιτούμενη ποσότητα όχι μόνο μειώνει την κούραση αλλά βοηθά επίσης τα κύτταρα να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Είναι επιπλέον γνωστό για μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων, όπως:

  • Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης.
  • Μείωση της φλεγμονής.
  • Βελτίωση της πεπτικής υγείας.
  • Ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου.
  • Αύξηση της αντοχής.

#4 Χουρμάδες

Τα γλυκό αυτό φρούτο αποτελεί μια υγιεινή επιλογή για σνακ. Τα πλούσια θρεπτικά του συστατικά όπως το κάλιο, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Κ και οι φυτικές ίνες, παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Τέλος, οι χουρμάδες μας παρέχουν επαρκείς ποσότητες υγιεινής ζάχαρης για τη βελτίωση του μεταβολισμού.

Δύο χουρμάδες είναι αρκετοί για ενέργεια όλη μέρα.

Το να τους καταναλώνουμε τακτικά σημαίνει:

  • Καλύτερη πέψη.
  • Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.
  • Έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Καλύτερη υγεία των οστών.

#5 Αβγά

Τα αβγά είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, υγιή λίπη, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β, ασβέστιο και πολλά άλλα. Βοηθούν στη μείωση του αισθήματος της κούρασης και παράλληλα συμβάλλουν:

  • Στην αύξηση των επιπέδων καλής χοληστερόλης (HDL).
  • Στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς.
  • Στη βελτίωση της όρασης.
  • Στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου.
  • Στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Οι σωστές ώρες κατανάλωσης των γευμάτων μας

Πρωινό

Θα πρέπει να το καταναλώνετε μέσα σε δύο ώρες αφού ξυπνήσετε.

Μεσημεριανό

Συνίσταται να το τρώτε μετά από τέσσερις έως πέντε ώρες μετά το πρωινό σας.

Δείπνο

Τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο.